Ako vam nedostaje začina u kući, gotovo svako jelo možete spasiti s malo slanine.
Novo istraživanje magazina “Wired” uključilo je analizu 50.000 recepata sa slaninom i gotovo milion komentara. Zaključak je da slanina može poboljšati gotovo svako jelo i ne odgovara samo malom broju recepata, prenosi Novi magazin.
A zašto ljubitelji slanine ne mogu da odole tom delikatesu? Prethodna istraživanja dokazala su da postoji takozvana Mejlard reakcija koja se događa kada pržimo slaninu. Tada se oslobađaju ukusi i mirisi koji nas mame.
Naučnica Elin Roberts, iz centra “Životno obrazovanje” u Njukaslu, kaže kako se grejanjem slanine oslobađaju stotine ukusa i mirisa, ali ovo drugo je pravi mamac kojem ljudi ne mogu da odole. Kada ne bi mogli da osetimo miris slanine, ukus bi nam bio sasvim drugačiji.
U svom proračunu “Wired” objašnjava kako su, na primer, prvo isprobali razne recepte za sendviče, a zatim pogledali ocene za one koji nisu uključivali slaninu i one koji jesu. Na kraju se ispostavilo da je slanina sastojak koji bitno utiče na bolji ukus. Poput sendviča, i mnoga druga jela dobila su bolju ocenu ako uključuju slaninu, od salata, spanaća ili špargli, do testenine, pa čak i nekih poslastica.