Špageti bolonjeze ili pica margarita? Uporedite adute ova dva italijanska specijaliteta i opredelite se na osnovu toga šta želite da postignete.
URAVNOTEŽENA ISHRANA: IZABERITE PICU
Pica
- Pica je kompletan obrok. Sadrži spore šećere (testo), kalcijum (sir), belančevine životinjskog (meso, sir) i biljnog porekla (testo), biljna vlakna, minerale, vitamine (šampinjoni, paprika, paradajz) i nezasićene masti. Da bi obrok za koji jedete picu bio još zdraviji, opredelite se za one vrste koje sadrže razno povrće ili je jedite uz salatu, a za desert uzmite voće.
Testenina
- Testenina nema naročitu hranljivu vrednost. Recimo, špageti karbonara ne sadrže vitamine, testenina s umakom od povrća ne sadrži belančevine, a u špagetima bolonjeze nema kalcijuma. Ako testeninu jedete bez ikakvog umaka, nećete uneti neophodne vitamine, mineralne soli i biljna vlakna. Zato je najbolje da se odlučite za recept koji sadrži i namirnice biljnog porekla i meso (špageti bolonjeze, recimo) i da ih zaèinite kašičicom parmezana. Obrok završite nekom voćkom.
AKO PAZITE NA LINIJU: IZABERITE TESTENINU
Pica
- Kaloričnija je od testenine koja podrazumeva iste sastojke. Sto grama pice margarita ima 230 kcal, dok 100 grama špageta sa umakom od bosiljka ima 190 kcal. Pica je takođe obično obilnija od porcije špageta. Ako ipak više volite picu, a pazite i na svoj struk, daje prednost napolitani, vegetarijani i margariti (800 kcal) u odnosu na kalcone ili kvatro formađi (1.800 do 2.000 kcal).
Testenina
- Ista količina testenine će vas mnogo lakše zasititi, zato što sadrži više sporih šećera. Izbegavajte specijalitete koji podrazumevaju masne materije. Recimo, špagete karbonara imaju 1.000 kcal na 250 grama, a s prelivom od četiri vrste sira (kvatro formađi) 900 kcal na 250 g. To znači da su previše kalorični i da usporavaju varenje. Uzdržite se od dodavanja parmezana, koji sadrži zasićene masti.
AKO VAM JE POTREBNA ENERGIJA: MOŽE I JEDNO I DRUGO
Pica
- Testo, koje čini osnovu pice, sadrži so, brašno, vodu i kvasac. Veoma je bogato sporim šećerima (skrob), koji nam obezbeđuju potrebnu energiju. Ali pazite: ne preterujte s ovim specijalitetom pošto može negativno da se odrazi na varenje i izazove pospanost.
Testenina
- Pravi se od brašna koje sadrži gluten, proteinsku supstancu koja vezuje skrob (spori šećeri) i štiti ih od dejstva enzima u digesivnom traktu. Šećeri se tako postepeno oslobaðaju i dospevaju u krv, sprećavajući naglu pojavu umora usled hipoglikemije. Zato je testenina idealan obrok za sportiste i aktivne osobe, piše portal “Žena”.
Izvor: 24sata