Kajsije, smokve, lubenice, kupine, maline, borovnice… Izbor izuzetno zdravog voća u avgustu toliko je veliki da svaki dan možete uživati u slasnim zalogajima.
KAJSIJA
- Sezona kajsija traje od jula do kraja avgusta, a u 100 grama ima samo 48 kalorija. Imaju vitamin C i kalijum, korisne su za vid, a štite i kožu od sunca zahvaljujući provitaminu A. Nakon berbe više ne dozrevaju, pa ih pri kupovini birajte po mekoći, a ne po boji i izgledu. Osim što možete da uživate u svežim plodovima, možete i da napravite kompot i da uživate u kajsijama u hladnijim danima.
LUBENICA
- Slatka i sočna, lubenica je pravi ukus leta. Bogata je likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti od karcinoma i srčanih problema, pa u isto vreme podstiče kožu da razvije prirodni SPF, tvrdi dr Stiven Prat, autor knjige “Superfoods Rx”. U vrućim letnim danima najjednostavnije je samo raseći lubenicu, a ako se želite da se poigrate, pripremite salatu od kockica lubenice, sira fete i listova metvice.
MALINA
- Osim što su dobar izvor vitamina, C, E, K i magnezijuma, maline produžuju osećaj sitosti pa su izvrstan izbor u svakoj dijeti. Bogate su vlaknima, koja pružaju osećaj sitosti. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale, a u 100 grama ima nešto više od 50 kalorija. Ako iz zamrznete, u hladnim mesecima od njih možete napraviti kolače ili zdrave voćne jogurte.
BOROVNICE
- Borovnice su majka svih plavih supernamirnica i zvezde među antioksidansima, pa ne čudi što su omiljena hrana koju dr Oz preporučuje u borbi protiv starenja. Odlične su sveže, u kolačima, a ponekad je dovoljno da nekoliko plodova ubacite u čašu limunade. U 100 grama sadrže isto kalorija kao i maline.
KUPINE
- Kupine su takođe prepune antioksidansa i važan su saveznik u borbi protiv starenja. Semenke ovog sočnog voća nude i polinezasićene masti, koje pomažu ozdravljenju srca. Tražite što tamnije kupine i pripremite ih u kolačima, voćnim salatama ili s jogurtom uz malo naseckanih orašastih plodova.
SMOKVE
- Smokve imaju puno vitamina A, B6, kao i tiamina, koji pomaže telu da pretvori ugljikohidrate u energiju. Dobar su izvor vlakana i podstiču brzu probavu. Ako pripremate zabavu, iznenadite svoje goste ovim dekadentnim predjelom: smokve poslužite umotane u pršutu i sir.
Izvor: 24sata