Pržena, slatka i obrađena hrana skraćuje životni vek. U studiji objavljenoj u “The American Journal of Medicine” stručnjaci tvrde da crveno meso, beli hleb, puter i masnoće udvostručuju rizik za skraćeni životni vek ili teže bolesti.
U studiji je učestvovalo pet hiljada ljudi. Vođa studije s francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj medicine, Tasnime Akbarali, kaže da su detaljno proučavali uticaj ishrane na određene bolesti. Njena studija je proučavala kako je ishrana u srednjim godinama života pomoću pridržavanja AHEI indeksa povezana s fizičkim starenjem 16 godina kasnije.
AHEI indeks označava alternativnu zdravu ishranu, a prvobitno je osmišljen kao vodič zdrave ishrane kako bi se ublažili ili sprečili hronični poremećaji poput bolesti srca i dijabetesa. Akbarali je zaključila da bi pridržavanje takvih smernica mogla da znači zdraviji život u odmaklim godinama i duži životni vek, piše portal “Žena”.
Izvor: 24sata