Predstavljamo vam sedam ubedljivo najlošijih namirnica za vaš organizam, koje ne smeju da imaju mesto u vašoj kuhinji.
Ako želite da smršate, vreme je da izbegavate sledeće namirnice:
KROFNE
Neverovatan ukus krofni ima svoju cenu, a to su masne naslage na vašem telu.
Krofne sadrže mnogo kalorija, masti i ugljenih hidrata, pa je pravi trenutak da prestanete da ih jedete.
ŽITARICE SA ŠEĆEROM
Želite najsigurniji način da uništite telo i spolja i iznutra? Velika količina šećera koja ima inflamatorno dejstvo i gluten, najčešći su sastojci svih tih lepih kupovnih žitarica.
Najbolje da kupite sastojke i da sami napravite svoju kašu sa ovsenim, raženim, ječmenim pahuljicama i kornfleksom.
ČIPS
Čips sadrži trans masti može da poveća nivo holesterola i rizik od koronarnih srčanih oboljenja. Transmasti su nastale dodavanjem vodonika biljnom ulju u procesu koji se zove hidrogenizacija, što smanjuje verovatnoću da se ulje pokvari.
Korišćenje trans masti u proizvodnji hrane pomaže da namirnice ostanu duže sveže, imaju duži rok trajanja i da pružanju manje mastan osećaj u ustima.
POMFRIT
Kao i čips, pomfrit se skoro uvek prži u ulju ili trans mastima. Prženi kromprići su preukusni, ali sadrže visok glikemijski indeks koji vodi ka povećavanju nivoa insulina koji može da naruši naše zdravlje. Pomrfit, kao i čips,sadrži i akrilamid, kancerogenu materiju.
HAMBURGERI
Meso koje je korišćeno u hamburgerima u restoranima brze hrane sadrži između 2 i 14 procenta ili manje pravog mesa, sa uobičajenim padom na 12 procenta. Ostatak burgera čini voda, kosti, hrskavice i druge sastojke.
Hamburgeri sadrže i veliku količinu zasićenih masti, a mogu da sadrže i trans masti.
KOKICE IZ MIKROTALASNE
Kokice iz mikrotalasne sadrže, kancerogene materije, slobodne radikale koji su štetni po naš organiam.
Kesica kokica sadrži perfulirhemikalije, koje se dodaju kesama kako bi bile masnije iako se ove hemikalije povezuju sa bolestima štitne žlezde i hiperaktivnihm poremećajem. Još jedna kancerogena materija diacetil se nalazi skriveno u veštačkim mastima.
MARGARIN
Margarin se prodaje kao zdravija verzija maslaca, bez holesterola, ali je ultimativni izvor trans masti, koje zapravo podižu nivo holesterola i oštećuju zidove krvnih sudova.
Uvek pogledajte etiketu kako biste uverili da li jedete Omega-3 masne kiseline ili puter preko maslaca.