Friday, November 22, 2024
HomeGreenSve čari paradajza

Sve čari paradajza

Car letnjih trpeza, paradajz je neizbežan ne samo u salatama već i u brojnim drugim jelima. Evo nekoliko saveta kako da još efikasnije iskoristite njegove prednosti.
Jedite svež paradajz i tokom zime
Kada dođe zima, svež paradajz je teško naći. Međutim, uz jedan trik, možete obezbedite male zalihe, ako gajite svoj paradajz. Uberite nekoliko komada paradajza dok je zelen i rasporedite ih u kartonskoj kutiji. Razdvojte ih papirom/starim novinama tako da nijedan plod ne dodiruje drugi. Potom ih prekrijte debelim slojevima papira dok ne napunite kutiju do vrha. Obavezno proverite da kutija nije probušena. Kroz nekoliko meseci paradajz će sazreti i biti spreman za vašu trpezu.
Najbolji način da oljuštite paradajz
Da, kora paradajza jeste puna vitamina, ali često nije pogodna kad za pripremanje nekih supa i soseva. Zato kada želite oljuštiti paradajz, iskoristite ovaj trik. Na dnu paradajza nožem urežite znak X i ostavite ga da se kuva trideset sekundi u ključaloj vodi. Potom ga direktno prebacite u činiju ledene vode. Čim se ohladi, korica će se lako skinuti.
Isecite lako čeri paradajz
Pogotovo kada želite da ga iskoristite za dekoraciju, čeri paradajz je pravo osveženje na trpezi. Iako ste navikli da ga služite celog, sledeći put pokušajte da ukrasite jelo ili pripremite salatu sa kolutićima. Da ih lakše napravite a ne zgnječite pradajz, poslužite se sledećim trikom. Nekoliko paradajza stavite na jednu plastičnu tacnu a drugom ih pritisnite odozgo. Presecite ih lagano nožem na pola i dobićete precizne kolutiće.
Napravite najefikasniju masku za lice
Vašoj koži je potrebno osveženje? Isecite paradajz na polovine i zasečenu stranu pospite jednom supenom kašikom šećera. Time masirajte lice nekoliko minuta – sećer će ukloniti mrtve ćelije kože a kiselina paradajza će je dodatno zategnuti.
Uglačajte bakarno posuđe
Kada vam ostanu prazne kesice kečapa, rasecite ih i iskoristite tragove kečapa koji su ostali na unutrašnjim stranama za čišćenje bakarnog posuđa. Baš kao krpom, rasečenom kesicom dobro očistite bakarne površine i isperite vodom.
 
Izvor: B92
 
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja