Ako ste maštoviti, od morskih plodova možete da napravite prave specijalitete. Probajte naše predloge.
PUNJENE LIGNJE
POTREBNO JE: 1 kg očišćenih lignji, 500 g crnog luka, 300 g seckanog paradajza, 150 g pirinča, 2 dl maslinovog ulja, 2 dl paradajz pirea, 2 dl belog vina, 4 čena belog luka, so, suvi biljni začin, biber, peršunov list
PRIPREMA
Iseckajte crni luk i propržite ga u tiganju sa polovinom maslinovog ulja. Dodajte sitno seckani paradajz, iseckane krake od lignji, so, suvi biljni začin, biber, sitno iseckani beli luk i peršunov list. Sve pržite oko pet minuta, pa masu podelite na dva dela. Polovini mase dodajte obaren pirinač i polovinu belog vina, sve pomešajte i punite lignje. Svaku lignju zatvorite čačkalicom i pržite na ostatku maslinovog ulja dok ne porumene. Propržene lignje poređajte u posudu za pečenje. U drugi deo mase dodajte paradajz pire i preostalo belo vino, time prelijte lignje i pecite ih na 180 stepeni, najpre u poklopljenoj posudi oko 20 minuta i još 20 minuta bez poklopca.
Izvor: Blic-Žena