Ako se zateknete u Beču, obavezno morate probati vino “Wiener Gemischter Satz”. Ovo belo vino doživljava svoju renesansu, i svakako bi trebalo popiti jednu čašu ako se nađete u prestonici Austrije. Ukus mu je svež i iskričav, sa dovoljno kiselosti koja naglašava zelenu i žutu notu voća.
Kroz istoriju bečki proizvođači vina sadili su nekoliko različitih varijeteta grožđa na jednoj parceli. Grožđe je raslo, brano, presovano zajedno i od njega je pravljeno vino. Ideja je bila da će se zreli i nedovoljno zreli plodovi međusobno izbalansirati, i da će se na kraju dobiti dobro vino. “Gemischter Satz” nije se smatralo prvoklasnim vinom, već jednostavnim, za običnu upotrebu.
Tokom poslednjih decenija trend mešavine je iščezao i ponovo je uspostavljen standard praviti vino od jedne vrste grožđa. Međutim, stara tradicija se vraća u Beč. Neki vinogradi su preživeli modernizaciju, tako da je “Wiener Gemischter Satz” nedavno dobio zaštićeno poreklo.
U barovima, restoranima i “hojrigerima”, tipičnim vinskim konobama širom Austrije služi se u flašama. Obično se plaća direktno konobaru uz napojnicu od otprilike deset procenata. Račun se može i zaokružiti. Pre nego što probate vino, podignite čašu i recite “prost”, ili “cum vol” i gledajte direktno u oči onoga kome nazdravljate. Izbegavanje pogleda smatra se neučtivim u ovoj zemlji, kao i na mnogim drugim mestima.
Izvor: Super odmor