Pogledajte koja pića pružaju osveženje u vrelim letnjim danima, sadrže mnoštvo hranljivih materija i daleko su bolje rešenje od vode.
ZELENI ČAJ
Redovno ispijanje zelenog čaja snižava holesterol i krvni pritisak, stabilizuje nivo šećera u krvi i štiti od negativnih delovanja slobodnih radikala u telu. Novija istraživanja pokazuju da ovaj napitak štiti i mozak, tačnije sprečava propadanje neurona u delu, koji je rezervisan za pamćenje i koncentraciju.
Stručnjaci veruju da je glavni razlog za to sastojak katehin, inače snažni antioksidant. Treba imati na umu da ćete najviše pozitivnih efekata dobiti ako čaj pripremate od minimalno procesuiranih listića zelenog čaja, koji sadrže i najviše hranjivih stvari.
KOKOSOVA VODA
Kokosova voda je u poslednjih nekoliko godina postala apsolutni hit među osobama koje pokušavaju da žive zdravo. Posebno je popularna nakon vežbanja, jer predstavlja odličan izvor prirodnih elektrolita tela – natrijuma, kalijuma i magnezijuma, ali bez dodataka šećera kojima obiluju sportska energetska pića.
Stručnjaci sugerišu da pažljivo čitate deklaracije prilikom kupovine ovog pića, jer se u industrijskoj proizvodnji dodaju brojni aditivi koji smanjuju zdravstvenu vrednost kokosove vode.
PIVO
Studija objavljena u stručnom magazinu PLOS One povezala je ispijanje piva s manjkom rizika od dobijanja neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona i Alchajmera. Tačnije, osobe koje su ispijale jedno pivo dnevno (i nisu ga kombinovale ni sa jednim drugim alkoholnim pićem) imale su 59 procenata manje šanse od dobijanja spomenutih bolesti u odnosu na osobe koje ne piju alkohol.
Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrdila je ova istraživanja i pritom otkrila da je za to zaslužan antioksidant xanthohumol koji blagonaklono deluje i na kardiovaskularni sastav.
MLEKO
Ovaj mlečni proizvod prate mnoge kontradiktorne karakteristike: jedni tvrde da je odličan izvor kalcijuma koji održava zube i kosti zdravima, drugi ga povezuju s porastom debljine kod dece. Nova studija Univerziteta u Kansasu pokazala je da redovno ispijanje mleka povećava nivo glutationa u mozgu.
Reč je o moćnom antioksidantu koji smanjuje propadanje neurona uzrokovanih kretanjima slobodnih radikala. Najviše koristi se dobija ispijanjem mleka koje je uzgojeno na organski način i s minimalno procesuiranja.