Friday, November 22, 2024
HomeGreenZašto nas vlakna čine sitim

Zašto nas vlakna čine sitim


Razlog usled kog nas vlakna zasićuju nalazi se u molekulu pod imenom acetat.
Naučnici su otkrili razlog zašto su vlakna toliko čudesna hrana – ona sadrže molekul koji suzbija apetit pod nazivom acetat.
Acetat se prirodno oslobađa kada varimo vlakna u želucu, a nakon njegovog oslobađanja, on završava u mozgu gde nam šalje signal da prestanemo da jedemo.
Poznato je da vlakna umanjuju naš apetit i duže vremena nam daju osećaj sitosti, ali ranija istraživanja tvrdila su da je ovo usled toga što nam je potrebno više vremena da ga svarimo.
Međutim, novo istraživanje objavljeno u žurnalu “Nture Communications” pokazuje da oslobođeni acetat smanjuje naš apetit kada dospe u krvotok, creva ili mozak.
Istraživači su posmatrali vlakno nazvan inulin, koje se nalazi unutar cvekle, ali i čokoladama sa žitaricama. Oni su hranili miševe dijetom bogatom mastima sa dodatim inulinom. Ovi miševi su jeli manje i manje su se ugojili od miševa koji nisu konzumirali inulin.
Rezultati su pokazali da su miševi koji su jeli inulin imali više nivoe acetata u svom stomaku, tako da su odlučili da uz pomoć skenera prate kretanje inulina kroz telo miševa.
Oni su otkrili da je acetat putovao od creva do jetre i srca i napokon stigao do područja mozga koje je zaduženo za glad.
Uz pomoć skeniranja otkrili su da akumulirani acetat izaziva hemijsku reakciju u mozgu koja šalje signale koji suzbijaju glad.
Konzumiranje više vlakana, koja se mogu naći u namirnicama kao što su orašasti plodovi, kaša, pasulj, sočivo i jabuke, jedan je od najboljih načina da se osećamo sitim i zadovoljnim, a takođe može pomoći i sa regulacijom viška telesne mase.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja