Šljive ovih dana doživljavaju svoj vrhunac, pa je pravi trenutak da ovo niskokalorično voće iskoriste u svojoj ishrani. Dok tokom ostalih perioda godine možemo da ih jedemo u različitim drugim oblicima (pekmez, suve šljive…) sada je pravi trenutak da priuštite sebi sočne, sveže šljive po kojima su naši krajevi poznati.
Evo samo nekoliko razloga posle kojih ne bi trebalo da razmišljate mnogo o tome da li su šljive dobre za vas:
Šljive su jedna od najboljih niskokaloričnih voćku, sa veoma malim glikemijskim indeksom. Tako da, uprkos svom slatkom ukusu, šljive neće izazvati divljanje nivoa šećera u vašoj krvi.
One sadrže i nezanemarljivu količinu vitamina C, koji podstiče borbu organizma sa infekcijama i uvećava nivo apsorpcije gvoža iz hrane, zbog čega imamo više energije.
Fenolski sastojci šljiva, kao što su procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, smanjuju upale i pomažu pri neutralizaciji kiseonika koji može oštetiti naše ćelije.
Ukoliko ipak više volite suve šljive, ne očajavajte, već saznajte zbog čega su i one dobre za vas.