Riba je prava riznica zdravlja, pa je jedite bar jednom nedeljno, savetuju stručnjaci.
Riba je zaista prava hrana za mozak. Bilo da je u pitanju jedan filet, pečen ili grilovan, i bez obzira na to koliko tačno omega-3 sadrži, stručnjaci preporučuju da konzuirate ribu makar jednom nedeljno.
Ako baš ne možete da jedete ribu, da li lan može da je zameni? Saznajte OVDE.
Pamćenje je mnogo bolje kod ljudi koji redovno jedu ribu, nego kod onih koji to ne čine, takođe pokazuje naučno istraživanje.
– Naše istraživanje pokazuje da ljudi koji pre jedu grilovanu, pečenu ili kuvanu ribu nego prženu imaju mnogo bolje pamćenje. Međutim, nismo još našli jasnu vezu između nivoa omega-3 masnih kiselina i promena na mozgu. Tako da se, u suštini, preporučuje bilo koja riba. Svakako, ispitali smo sve faktore koji utiču na život, a način ishrane je samo jedan od njih – kaže profesor psihijatrije Univerziteta medicine u Pitsburgu, doktor Džejms Beker, a prenosi Dejli mejl.
Evo još jednog dobrog razloga da u svoju ishranu ubacite kuvanu, pečenu ili grilovanu ribu, bar jednom nedeljno.