Finalnim takmičenjem održanim u beogradskom BelExpo centru završen je prvi srpski šampionat u umetnosti crtanja na kafi. Pobednik šampionata, Miloš Jeličić, dobio je putovanje u Italiju na stručno usavršavanje u Latte Art tehnikama.
Prvo takmičenje barista u Srbiji, Serbian Latte Art Championship 2015, završeno je juče velikim finalnim takmičenjem u BelExpo centru na kome je 6 najboljih barista iz cele zemlje odmerilo veštine ukrašavanja mlečne kreme savršene šoljice kafe. Tokom kvalifikacija koje su trajale dve nedelje, veliki broj talentovanih barista i zaljubljenika u ovu svojevrsnu umetnost imao je priliku da predstavi svoju tehniku ukrašavanja kafe korišćenjem specijalnog Cremoso Latte mleka i dokaže veštinu stvaranja Latte Arta, veoma razvijene vrste umetnosti u svetu.
Finalisti su imali zadatak da naprave i ukrase četiri kapućina reprodukovanjem crteža po izboru tehnikom free style pouring – sipanje mleka iz latijere, dok su u drugom krugu mogli da se potpomognu iglom i bojama za dodatne detalje, pretvarajući gustu i postojanu mlečnu kremu napravljenu od jedinstvenog Cremoso Latte mleka u prava remek dela. Cremoso Latte sadrži idealan procenat mlečne masti što mu daje posebne performanse prilikom pripreme i ukrašavanja perfektnog kapućina. Barista sa najboljim performansama, tehnikama i vremenom izrade Latte Arta, Miloš Jeličić, osvojio je glavnu nagradu – put u Italiju na usavršavanje i razvoj u Latte Art umetnosti.
Počasni gost šampionata bio je Gian Luigi Nora, svetski priznati ekspert u oblasti kvaliteta kafe, prisutan u ovoj industriji više od 6 decenija i autor više značajnih knjiga na temu kvaliteta kafe. Gospodin Nora je na čelu kreativnog tima kompanije Roastery 1886, jednog od pokrovitelja šampionata, a o svojoj ljubavi prema kafi kaže: „Životni vek espresso napitka je oko dva minuta kada je i najboljeg ukusa. Zamislite, vekovima razvijano znanje i iskustvo sumirano u perfektna dva minuta.“
Glavni sudija takmičenja bila je Elisabet Sereno, kafe ekspert sa izuzetno bogatim iskustvom u ocenjivanju kako na svetskim, tako i na evropskim i nacionalnim takmičenjima, među kojima su internacionalni Cup of Excellence, SCAE Latte Art takmičenja i Coffee in Good Spirits takmičenja svetskog ranga.