Masti i ulja zauzimaju važno mesto u izbalansiranoj ishrani, jer dobre masnoće snižavaju ukupni nivo holesterola, krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti.
Većina ljudi sada zna da treba izbegavati zasićene i transmasti i zameniti ih mononezasićenim i polinezasićeni masnoćama, a to se najbolje izvodi izbegavanjem prerađevina.
Predstavljamo vam najzdravije alternative tim ozloglašenim nutrijentima.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se u ljudskoj ishrani koristi duže od 4.000 godina. Najbolje bi bilo da se odlučite za ekstra devičansko maslinovo ulje i da koristite ono koje je napravljeno što je moguće bliže vašem podneblju, zapakovano u tamnu flašu i sa jasnim oznakama o datumu proizvodnje.
Riba
Riblje ulje bogato je omega 3 esencijalnim masnim kiselinama koje podižu nivo “dobrog” holesterola, a snižavaju “loš”.
Preporučuje se da ishranu što je moguće više obogatite sardinama, lososom, nekim varijantama tune, bakalarom i morskim plodovima.
Orašasti plodovi
Ulja iz orašastih plodova bogat su izvor mononezasićenih masnoća, a najbogatiji su pinjoli, lešnici, bademi i pistaći.
Semenke
Semenke poput susama usitnjene u multipraktiku u kombinaciji sa maslinovim uljem, predstavlja idealan namaz ili prilog drugim jelima, a daće vam neophodan nivo masnoća u obroku.
Avokado
Avokado je prepun korisnih masti i odlična je alternativa puteru. Najveći deo masnoća koje sadrži ovaj neobični plod je zdrav – 60 odsto su mononezasićene, a 12 odsto polinezasićene masti.