Isprobavanje jela iz raznih delova sveta odličan je način da obogatite ishranu zdravim namirnicama. Predstavljamo vam nekoliko supernamirnica iz zemalja širom planete.
Turmerik
Turmerik, glavni začin indijskog karija, veoma je moćan. Samo jedna kašika sadrži 16 odsto vaših dnevnih potreba za gvožđem.
Takođe, odličan je izvor vitamina A i B6.
Ekstrakt začina ima visok nivo kurkumina, antioksidansa i borca protiv zapaljenja. Turmerik, takođe, može da spreči srčani udar posle ugradnje bajpasa, popravi ishod hemoterapije kod obolelih od raka dojke i smanji rast tumora glave i vrata.
Masline
Masline su okosnica zdrave ishrane u Grčkoj. One sadrže mononezasićene masti koje snižavaju holesterol i regulišu insulin.
Kalamata masline sadrže i fenol hidroksitirosol, koji može sprečiti nenormalan rast ćelija i oštećenje DNK:
Maslinovo ulje, takođe je izuzetna namirnica, budući da je bogato polifenolima koji štite od kancera i zapaljenja. Ulje je poznato i po visokom sadržaju vitamina E i beta karotena.
Mononezasićene masnoće u maslinovom ulju mogu sprečiti začepljenja krvnih sudova i srčane bolesti. Dobro je i za jačanje kostiju i zdravlje mozga.
Šitake pečurke
Šitake su prava zvezda azijskih kuhinja i jedan od najboljih izvora vitamina D. Ove pečurke snižavaju holesterol i jačaju imunitet.
Međutim, najbolji sastojak ove supernamirnice je lentinan, jedinjenje koje ima antikancerogena svojstva.
Povezuje se sa većim šansama za preživljavanje i boljim kvalitetom života pacijenata koji boluju od kancera.
Paradajz
Bez ove namirnice ne može se ni zamisliti mediteranska kuhinja. Paradajz je bogat vitaminima A i C, kalijumom i vlaknima.
Takođe, sadrži likopen, antioksidant koji njegovom plodu daje crvenu boju i koji podstiče rast normalnih ćelija, a sprečava razvijanje ćelija raka debelog creva, dojke i prostate.
Studije su pokazale da paradajz ima i protivzapaljenska svojstva i potencijal da smanji rizik od moždanih udara.
Ostrige
Čuvena paelja ne može bez ostriga. Ta namirica je možda razlog zbog kog je španska kuhinja tako zdrava.
Ima sastojke koji snižavaju holesterol i visok nivo polinezasićenih masti koje smanjuju rizik od bolesti srca.
Ova školjka bogata je i gvožđem (100 grama njenog mesa zadovoljava 78 odsto vaših potreba za ovim mineralom. U porciji ćete dobiti i značajnu količinu vitamina B12.
Đumbir
Bilo da se konzumira u vidu čaja ili začina, đumbir je odavno poznat kao lek. Koren, koji se najčešće upotrebljava u tajlandskoj kuhinji, olakšava mučninu i probleme sa varenjem.
Neka istraživanja su pokazala da smanjuje bolove usled artritisa i upala mišića.
Nedavne studije takođe su pokazale da od đumbira korist imaju i oboleli od astme. Preporučuje se i u ublažavanju simptoma migrene, bolova u zubu i smirivanju kašlja.
Čili papričica
Glavni sastojak čuvenog začina sambal – neizostavnog u malezijskoj kuhinji – čili je prirodni analgetik.
Naučnici trenutno proučavaju njegov uticaj na artritis i krvni pritisak. Takođe, dokazano je da ove papričice ubrzavaju proces mršavljenja.
Leblebije
Jedan od glavnih sastojaka bliskoistočne kuhinje su leblebije, bogate vlaknima i proteinima.
Važan su izvor folne kiseline i brojnih drugih minerala – cinka i magnezijuma. U njima se nalaze i značajne količine esencijalnih masnih kiselina i vitamina.
Sočivo
Sočivo koje se koristi širom Azije, daje 16 grama vlakana po šolji. Snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.
Prepuno je vitamina, esencijalnih minerala i ima 18 grama proteina u samo jednoj šolji.
Koriste se kao pomoć u mršavljenju, jer se ova vlakna sporo vare, a složeni ugljeni hidrati ljude dugo drže sitim.
Crno vino
Francuska, najveći proizvođač vina u svetu, već zna za koristi vina. Ono se odavno hvali zbog moćnog antioksidansa resveratrola.
Ovaj sastojak sprečava ošećenja krvnih sudova i smanjuje nivo „lošeg“ holesterola.
Takođe, snižava rizik od raka dojke, a u umerenim količinama poboljšava opšte zdravlje žena.