Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele. Time se otvara nepregledno polje moći ove semenke.

Semenke mogu da budu bele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože).

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija.
Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava delotvornost glibenklamida, lekova za lečenje šećerne bolesti. Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene semenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Sprema se tako da se na suvom tiganju tostiraju susam i morska so u odnosu 9:1 (susam:so), a zatim se u suribačiju (nešto kao avan), avanu ili električnom mlinu za kafu samelju. Gomašio je primer za ravnotežu ulja i minerala i zdraviji način da se jelo posoli. Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele.
Izvor: B92










