Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Prosečno, voda čini 85% ploda, ugljenihhidrata (šećera) ima oko 14%, masti i belančevina zajedno oko 1%, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Jabuka sadrži i do 85% vode, u kojoj su otopljene (rastvorene) različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede sa drugom hranom onda boravi u želudcu i nekoliko sati. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadržaj pektina.
Pektin je rezultat zrenja (sazrevanja) ploda. On u kontaktu sa vodom bubri, pa u našem želudcu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Pektin potiče i reguliše probavu, te pomaže kod poteškoća sa probavom. Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.