U kojem god obliku ga koristili, u obliku čaja, sirupa ili kapsula, islandski lišaj čaj dokazano uklanja sve disajne probleme z ajako kratak period. Odličan je za iskašljavanje šlajma i olakša se diše. Idealan je za decu, sklonu prehladama u hladnom periodu, ali pomaže i odraslima, jer jača imunitet i pomaže organizmu posle virusa da se oporavi.

Islandski lišaj prilično podseća na mahovinu, nema cvet i struktura mu se sastoji iz korena, stabla i lista. Sadrži u velikim količinama jod, kao i vitamin A, B1 i B12. Sadrži i lihenin, izolihenin, polisaharide koji su rastvorljivi u vodi i lihensterinska kiselina, koja služi za sprečavanje širenja bakterija, kao antibiotik. Prirodni je melem za disajne puteve. Zahvaljujući sluzi koju sadrži preko 50 posto, podstiče sazrevanja sekreta i iskašljavanje. Pomaže kod svih vrsta prehlada, upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa i tuberkuloze, a dobra je i za lečenje upale pluća.
 

Ovaj čaj pomaže i pri lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Delotvoran je i kod gastritisa, olakšava varenje,mučnine i povraćanje, smanjuje nadutost, a pomaže i kod hronične dijareje. Takođe, veoma je koristan za trudnice, jer ublažava mučnine i povraćanje, a preporučuje se i dojiljama.

Recept za pravljenje ovog lekovitog napitka:
Osim za pravljenje lekovitog sirupa, islandski lišaj se koristi i kao čaj, i to tako što punu kašičicu suve biljke stavite u dva decilitra provrele vode. Ostaviti da odstoji desetak minuta, procediti i sprema je za piće. Uzima se u malim gutljajima. Čaj od islandskog čaja ne bi trebalo sladiti, posebno ne sa šećerom.