U današnje vreme digitalizacije imamo jednu neprekidnu potrebu, a to je da svaki dokument mora da bude u pisanoj formi. Tako konstantno imam potrebu za kvalitetnim štampačima, kopirima ili multifunkcionalnim uređajima u našim kancelarijama.
Najednostavnije rešenje je svakako kupiti svoj multifunkcinski štampač koji sve to može. Canon štampači kao i Lexmark štampači  najpoznatiji su i najzastupljeniji brend na našem tržištu, te sada možete otići do prodavnice – čak i lokalnog supermarketa –  i izaći sa potpuno novim štampačem za mali novac.
Samim tim izbor kancelariskog štampača može biti težak s obzirom na izbor koji se nudi na tržištu, a da ne spominjemo komplikovane termine na etiketama koje jedan prosečan građanin treba da razume.
 

Koje su to osnovne a bitne informacije za jedan multifunkciski uređaj.

Inkjet štampač ili laserski štampač?

Prvo pitanje koje sami sebi morate postaviti je: Šta i koliko planirate da štampate?
Color Inkjet štampači čine većinu ponude jednostavno zato što mogu odštampati bilo šta: eseje, grafikone, fotografije. Takođe valja dodati da su današnji Inkjet štampači i multifunkcionalni štampači veoma brzi i da imaju wi-fi.
Laserski štampač preporučujemo kao pravi izbor za kancelarijske poslove, tamo gde najviše štampa ide u crno-beloj varijanti. Monohromatski laserski štampač se može nabaviti po povoljnoj ceni, brz je, a daje otiske po nižoj ceni po stranici nego Inkjet štampač. Laserski štampač u boji je drugi izbor, s tim što on ne može da štampa slike u boji tako kvalitetno da ih možete uramiti, kao Inkjet štampač u boji.  Nekada je važilo pravilo da laserski štampač u boji nudi veći broj otisaka po toneru od inkject štampača. Ali to više nije pravilo, novi inkjet štampači nude čak 10.000 štampanih strana iz jednog ketridža monohromatskim mastilom i 7000 stranica od svake boje tonera!  Za vašu kancelarisku upotrebu trebalo bi svakako da razmislite o multifunkcionalnom aparatu, ne samo zato što je jeftinije od kupovine odvojenih jedinica – štampač, skener, već zato što proizvođači motivišu kupce nižim cenama ovih uređaja! Tako neretko možete kupiti multifunkcionalni štampač po ceni jednog štampača ili skenera. Multifunkcijski štampači za kancelarisku upotrebu kompaktnog su dizajna i srednjih dimenzija. Prilikom izbora najvažnije je voditi računa o dve stvari: ceni otiska i dostupnošću servisa. Štampači za fotografije Ako želite da štampate  fotografije, crteže ili razne druge grafikone u boji razmislite o kupovini foto štampača koji na adekvatnom papiru daju odličan kvalitet. Namenski foto štampači malih veličina mogu štampati fotografije na foto papiru od 10 do 15 cm u veličini ali i široke formate kod nekih modela – A3 štampači – do širine 60 cm po fotografiji. Toneri za ovakve štampače su generalno skuplji od onih za laserski štampač.
 

Troškovi nabavke

Imajte jedno na umu. Poslovni model mnogih kompanija koje proizvode štampače podrazumeva prodaju štampača i multifunkcionalnih uređaja po niskim cenama, znajući da će tu razliku u ceni naplaćivati iznova i iznova kada dođe vreme za zamenu tonera – KETRIDŽA . Kod malih i jeftinih štampača toneri imaju mali kapacitet: 1500 -2500 strana.
Zato Vas Malex savetuje: Istražite troškove zamene ketridža. U zavisnosti od toga koliko planirate da štampate možda je bolje da kupite u startu skuplji štampač  kako biste kasnije jeftinije prošli u zameni ketridža. Isto tako, razmotrite mogućnost kao što je punjenje ketridža, što može da košta znatno manje od kupovine novih ketridža svaki put. Imajte na umu, međutim, da punjenje ketridža kod nesertifikovanih proizvođača skraćuje životni vek štampača i rizikuje kvar.
Konačno, istražite nove modele štampača i ponude ketridža.