Wednesday, July 17, 2024
HomeGreen10 namirnica koje oslobađaju od stresa

10 namirnica koje oslobađaju od stresa

Kada život izmiče kontroli, lako je da zatrpavate svoje telo nekvalitetnom hranom u pokretu. Međutim kada ste pod stresom vašem telu trebaju vitamini i minerali više nego išta kako bi funkcionisali kako treba.


Poslušajte naše savete i pomoći ćete sebi da ostanete smiremi, a oni će takođe da se suprotstave štetnim efektima stresa na vaš organizam.

1. Banane – Banane su pune kalijuma, minerala koji može pomoći da se smanji tenzija. Banane su takođe dobre za smirivanje i umirenje uma s obzirom da su bogate triptofanom, amino kiselinom koja povećava kreiranje serotonina (hormona sreće) i melatonina (hormon spavanja).

2. Spanać i brokoli – Tamno zeleno povrće kao što je spanać i brokoli su veliki rezervoari vitamina koji pomažu telu u vremenu stresa. I spanać i brokoli su odličan izvor magnezijuma, minerala koji pomaže snižavanju nivoa stresa održavajući vas u smirenom stanju. Bogati su i vitaminima B, posebno folnom kiselinom koja oslobađa od stresa, anksioznosti, panike pa čak i depresije.

3. Mleko i jogurt – mleko i jogurt su bogati kalcijumom i vitaminom B, koji pomažu organizmu da izgradi kosti a i ključni su za zdravlje nerava. Sadrže i stabilizator raspoloženja triptofan, koji pomaže umirenju uma, i objašnjava zašto neki ljudi vole da popiju čašu mleka pre spavanja.

4. Riba – Riba kao što je tuna i skuša imaju veliku količinu omega 3 masnih kiselina koje pomažu adrenalinu da izmakne kontroli, i takođe štiti vaše srce od srčanih bolesti. Riba je važan izvor B vitamina, posebno B6 i B12 – borcima protiv stresa, koja pomažu proizvodnju serotonina (hormona sreće). Riba sadrži i holin (drugi kompleks B vitamina) – odličan za memoriju

5. Orasi – Orasi su odlična stvar kada je oslobađanje od stresa u pitanju. Bogati su serotoninom, triptofanom, B vitaminom, vitaminom E, magnezijumom i cinkom. B vitamin i magnezijum reguliše raspolaženje i oslobađa od stresa. Vitamin E je važan antioksidan koji uništava slobodne radikale koji su u vezi sa stresom i bolestima srca.

6. Borovnica – Borovnica je prepuna antioksidanasa, posebno vitaminom C. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i pomažu telu da se oporavi.

7. Ćuretina i piletina – Ćuretina i piletina su bogat izvor amino kiselina i triptofana. Ćuretina je takođe dobar izvor proteina koji pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi a zatim smanjuje stres.

8. Pomorandže – Pomorandže i slično voće je bogato vitaminom C. Stres može da obriše vaše skladište vitamina C, a kako ga telo ne proizvodi, važno je da se obezbedite vitaminom C kako bi održali svoj imunitet. Vitamin C je i antioksidans.

9. Suve kajsije – Suve kajsije su bogate magnezijumom. Magnezijum je bitan za zdravlje nerava i opuštanju mišića. Čak je i rečeno da smanjuje srčane palpitacije. Kajsije su takođe dobar izvor vitamina C.

10. Integralne žitarice – Integralne žitarice su odličan izvor vitamina B (posebno anti-stres vitamina pantotenske kiseline), minerala (kao što je magnezijum, kalijum, kalcijum), proteina i naravno vlakana. Svi oni čine jedinjenje koje oslobađa od stresa i anksioznosti dok simultano poboljšavaju koncentraciju. Integralne žitarice takođe snabdevaju organizam serotoninom.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!