Veliki narandžasti plodovi bundeve podjednako su dobar sastojak i slanih i slatkih jela. Meso ovog povrća bogato je antioksidantima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K, pa izuzetno blagotvorno deluje na organizam, dok zahvaljujući beta-karotenu ima zasluženo mesto na listi namirnica koje vam čuvaju ten od preranog starenja.
Osim toga, aroma bundeve na jači pol deluje kao afrodizijak, pa ne treba da očajavajte ako nemate novca za parfem iz najnovije kolekcije, dovoljno će biti da dragog dočekate s pitom od bundeve čiji se miris širi kućom.
DUKAT NJOKE
POTREBNO JE
750 g očišćene i narezane bundeve, 2 kašike maslaca, 250 g brašna, žumance, so, biber, parmezan
PRIPREMA
Kocke bundeve barite dok ne omekšaju, procedite ih i propasirajte. Dobijeni pire dinstajte na maslacu dok ne ispari sva tečnost, pa ga posolite i pobiberite. Prohlađenoj smesi dodajte žumance i brašno i mesite dugo da njoke ne bi bile žilave. Od testa kidajte komadiće, oblikujte njoke i kuvajte ih u posoljenoj ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, vadite ih rešetkastom kašikom i servirajte s parmezanom ili sosom po želji.
Izvor: Blic