Veliki narandžasti plodovi bundeve podjednako su dobar sastojak i slanih i slatkih jela. Meso ovog povrća bogato je antioksidantima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K, pa izuzetno blagotvorno deluje na organizam, dok zahvaljujući beta-karotenu ima zasluženo mesto na listi namirnica koje vam čuvaju ten od preranog starenja.
Osim toga, aroma bundeve na jači pol deluje kao afrodizijak, pa ne treba da očajavajte ako nemate novca za parfem iz najnovije kolekcije, dovoljno će biti da dragog dočekate s pitom od bundeve čiji se miris širi kućom.
KOLAČ S LUDAJOM
POTREBNO JE
200 g maslaca, 200 g šećera, 4 jajeta, 350 g pirea od bundeve, kašika kakaoa, 250 g oštrog brašna, kašičica praška za pecivo, malo cimeta, so, narendana kora pomorandže, umućena slatka pavlaka
PRIPREMA
Očišćenu i opranu bundevu isecite na krupniju parčad i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne omekša. Ostavite je da se ohladi, skinute koru i omekšale delove izgnječite u pire. Penasto umutite maslac, šećer i jaja. Dodajte pire od bundeve i narendanu koricu pomorandže, pa ujednačite smesu. Brašno izmešano s praškom za pecivo sipajte postepeno, ali ne prekidajte da mutite. Na kraju dodajte kakao, cimet i malo soli. Smesu preručite u pleh koji ste obložili pek-papirom ili podmazali i posuli brašnom. Pecite pola sata na 180 stepeni. Prohlađeni kolač isecite na kocke i poslužite s umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: Blic