Saturday, June 22, 2024
HomeOrange5 ideja za porodični odmor: Gde i kako sa decom na odmor

5 ideja za porodični odmor: Gde i kako sa decom na odmor

Za idealan porodični odmor je najvažnije da ste svi opušteni, da ste se o svemu dogovorili sa suprugom i da ste spremni za neočekivanu avanturu, što odmor sa decom, svakako, jeste. Ako vas brinu starosne granice, pedijatri i stručnjaci kažu da je najlakše i najbolje putovati sa malom decom. Naravno, makar prvih mesec i po dana od rođenja deteta se suzdržite, zbog adaptacije bebe na novu sredinu i vas na nove okolnosti (pogotovo ako vam je prva beba).

Posle tog perioda slobodno, uz konsultacije sa lekarom, se osmelite i putujte. Birajte destinacije koje nisu predaleko, idealno bi bilo da putujete svojim kolima, a prtljag prilagodite potrebama dece. Jedna od prednosti putovanja sa malom decom je što kompanije, prevoznici i tur operateri daju besplatne aranžmane za mališane do 2 godine, kao i mnogobrojne popuste za nešto starije putnike.

Pesak, more, sunce

More je najpopularniji izbor za putovanja. Svi obožavaju aktivnosti na obali, kupanje, sunce i razne druge aktivnosti.
Idealna destinacija: Grčka, Italija, Hrvatska.

Zašto roditeljima odgovara: Ove zemlje su blizu, ne morate da razmišljate o snabdevanju vodom i drugim problemima koji prate boravak u Crnoj Gori. Ostale destinaciju su daleko, a egzotične zemlje će morati da pričekaju da mališani porastu.
Zašto deci odgovara: Deca obožavaju vodu. Od rođenja joj se raduju i nemaju strah. Vole i pesak, kao i sve zanimacije na otvorenom.
Idealan termin: Maj, jun, septembar. Izbegavajte tropske vrućine.

Na selu

Deca vole životinje, zanimacije kao što je pravljenje kolača, skupljanje trave, čupkanje, branje….bilo kakvu vrstu akcije koja im pruža osećaj da su korisni, veliki i sposobni.
Idealna destinacija: Ako imate rođake na selu, onda je to prava stvar. Ako ne, možete naći interesantne lokacije preko interneta. Zanimljiva su sela u Šumadiji, ali i vojvođanski salaši mogu biti izuzetno atraktivni.

Zašto roditeljima odgovara: Topla, domaćinska atmosfera svima odgovara. Nemate osećaj da nekoga uznemiravate zbog toga što ste došli sa decom, jer seoska domaćinstva „žive“ po od najranijih jutarnjih sati.
Zašto deci odgovara: Mališani imaju ogromne mogućnosti da se zabave, da nauče dosta o pravom životu na selu, prirodi, životinjama….
Idealan termin: Od maja do oktobra.

Jezera

Jezera su popularne destinacije za porodice sa malim bebama. Zanimljiva su destinacija jer možete i da se kupate, ako baš želite, a klima je prijatnija nego na moru.
Idealna destinacija: Palić, mađarsko jezero Balaton, Srebrno jezero

Zašto roditeljima odgovara: Možete da se opustite u dugim šetnjama pored obale, mala je verovatnoća da će biti gužva, pa ćete imati priliku da uživate u svim čarima odmora.
Zašto deci odgovara: U odmaralištima ima dosta sadržaja za decu, parkovi.
Idealan termin: Od maja do septembra.

Banje

Ovo je skuplja varijanta, ali ako ste pregurali teške prve mesece bebinog života, plač i grčeve, onda priuštite sebi luksuz. Hotel na bazi „all inclusive“ je odlično rešenje ako je dete malo starije i ako ne morate sami da spremate hranu. Sa manjom bebom, apartman sa kuhinjom je bolje rešenje. Poželjno je da beba ima makar 6 meseci da biste se osmelili da odmarate u hotelu.


Idealna destinacija: Vrnjačka banja ili ako ste za baš uzbudljiv provod terme Čatež.
Zašto roditeljima odgovara: Opuštena atmosfera, nema trčanja, na jednom mestu dobijete sve, a postoje i raztličiti vidovi zabave, bazeni, igraonice.
Zašto deci odgovara: Svež čist vazduh, pogodna klima.
Idealan termin: Mart, april, avgust, septembar.

Planine

Planinski vazduh je lek sam po sebi. I za decu i za odrasle. Od izutenog je značaja da idete makar jednom godišnje na, makar i kraći, odmor u neko planinsko odmaralište.
Idealna destinacija: Zlatibor, Divčibare
Zašto roditeljima odgovara: Prijatan odmor, bez stresa, jurnjave po plažama i suncu.
Zašto deci odgovara: Klima izuzteno pogodna za razvijanje dečijih pluća, zanimljive i uzbudljive šetnje, obilazak parkova, upoznavanje sa prirodom.
Idealan termin: Tokom cele godine.

Idealno prevozno sredstvo

Za putovanje je najbolje da krenete sopstvenim automobilom. Idealno je vreme za početak avanture je rano ujutro ili tokom noći. Beba treba da spava u sedištu, a vi vozite polako i zaustavljajte se često. Pravite pauze na svakih 150, 200 kilometara. Ako putujete dalje, avion je najudobniji i najbrži način. Bebe uglavnom dobro podnose vožnju avionom, jedino treba obratiti pažnju na promenu pritiska.

Bebi dajte cuclu ili flašicu, a starijem detetu bombonu. Ako, ipak putujete autobusom, najbolje je da se odlučite da putujete noću. Voz može da bude dosta dobar izbor ako se putuje spavaćim kolima. Za putovanje vozom će vam biti potrebno isto kao i za autobus, jedino ponesite malo više hrane i vode jer putovanje zna da se neočekivano oduži.

Dom zdravlja

Ako putujete sa bebom do godinu dana ili malim detetom izbegavajte nepristupačne lokacije. Obavezno se raspitajte da li u blizini postoji dom zdravlja, gde su apoteke.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!