Wednesday, May 22, 2024
HomeGreen7 načina da mali stan učinite prostranijim

7 načina da mali stan učinite prostranijim

Stanove male kvadrature i uske sobe treba da uređujete s posebnom pažnjom, ako želite da prostor bude što funkcionalniji. Stručnjaci za enterijer Michelle Williams i Libby Langdon otkrivaju nekoliko tajni svog zanata, kako da mali životni prostor vizuelno učinite većim.

Za krečenje malih soba birajte svetlije, neutralne boje

Najvažnije je da napravite plan: ne dozvolite da vas ponese kreativni žar i da stihijski uređujete dom. Odlučite koje su vam potrebe, premerite prostor, pa tek onda kupujte nameštaj i detalje kojima ćete dekorisati dom.
JEDNOSTAVNE BOJE

  • Previše boja odaje utisak nereda. Koristite osnovne, neutralne boje, a da biste razbili monotoniju, u malim dozama unesite jače tonove. Kada krečite, obojite tri zida u jednu nijansu, a onda osnovnu boju malo zatamnite, pa okrečite preostali zid.

BITNI SU I OBLICI

  • Ako volite hromirani izgled, birajte različite teksture, neka bude zastupljeno i brušeno i baršunasto. Nabavite tepih sa dijagonalnim šarama, kako bi površina poda delovala veće. Ako više volite prostirke ili ćilime, neka budu većih dimenzija, skoro od zida do zida.

PROVIDAN NAMEŠTAJ

  • Lampe od kristala i stočići od pleksiglasa izuzetno su dekorativni, ali su i korisni u borbi za svaki kvadratni metar. Dubina pogleda „kroz“ nameštaj povećava i prostor u kome se nalaze.

OBAVEZNA OGLEDALA

  • Ogledala čine čuda u malim prostorijama! Namestite ih tako da u njima možete da vidite odraz nečega što je vredno da ga često gledate. Ili ih usmerite tako da budu “provodnik” za dnevnu sunčevu svetlost. Izaberite ram koji se stilski uklapa sa ostalim nameštajem.

RASVETA U UGAO SOBE

  • Lampe sa visokim postoljem su poželjne u vašem domu. Svetlost koja dolazi sa visine takođe utiče na utisak prostranstva. Najbolje je da ih smestite po uglovima sobe.

KAUČ UMESTO KREVETA

  • Umesto kauča, za mali stan kupite dvosed i jednu fotelju na rasklapanje. Birajte one bez masivnih držača sa strane ili naslona jer vizuelno ostavljaju utisak da zauzimaju više prostora.

ZAVESE OKAČITE VISOKO

  • Postavite draperije i zavese gotovo uz plafon: to ostavlja utisak visine što odaje utisak većeg prostora. Neka u celom stanu zavese i draperije budu postavljene na istoj visini.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!