Wednesday, May 22, 2024
HomeGreenDizajn7 najlepših biblioteka na svetu

7 najlepših biblioteka na svetu

Koliko biblioteke uopšte mogu da budu cool u eri iPada i Kindlea? Više nego što mislite. Samo ako znate gde treba da idete. Evo 7 najzanimljivijih mesta na kojima možete da čitate i uživate.

Centralna biblioteka, Sijetl, SAD
Biblioteka je uglađena, moderna i sofisticirana a posećuju je turisti iz celog sveta. Ima čak i prave ture razgledanja sa vodičima.
U prvoj godini nakon otvaranja 2004. posetilo ju je preko 2 miliona, a ture su počele od 2006. Dizajnirali su je Holanđanin Rem Kulhas i Amerikanac Džošua Rejmus.
Našla se na listi 150 omiljenih građevina u SAD Američkog arhitektonskog instituta, ali su i pored toga podeljena mišljenja o njenom izgledu. Kakva god bila presuda, građevina je impresivno umetničko delo: sjajna, apstraktna i neobična.
Tokom cele godine u njoj se organizuju razne izložbe, potpisivanja knjiga i drugi događaji, a posetioci mogu da svrate i u Chocolati bar na kafu i obiđu prodavnicu suvenira.
Adresa: 1000 Fourth Ave., Seattle, WA 98104 ;
Radno vreme: pon-čet 10-20h, pet-sub 10-18h, nedelja 12-18h.
 
Biblioteka Triniti koledža, Dablin, Irska
Najstarija biblioteka u Irskoj, osnovala ju je 1592. kraljica Elizabeta I. Ne samo da je impresivne spoljašnjosti, već ima i najveću bibliotekarsku prostoriju na svetu, poznatu kao Duga soba (Long Room) u kojoj se nalazi preko 200.000 najstarijih knjiga ove ustanove.
Jedan od najčuvenijih rukopisa je „The Book of Kells: Turning Darkness into Light” (Knjiga Kelsa: Pretvaranje tame u svetlost) koji se sastoji od četiri iluminirana Jevanđelja na latinskom ispisanih na pergamentu.
Samo ovaj manuskript nastao oko 800. god. privuče oko 500.000 posetilaca godišnje. U Dugoj sobi je i jedna od najstarijih harfi u Irskoj, iz 15. veka, izrađena od hrastovog drveta. Ona je poslužila kao model za amblem Irske. Fotografisanje nije dozvoljeno.
Kraljica Elizabeta II posetila je biblioteku prošle godine; bila je prvi monarh koji je to učinio od 1911.
Adresa: College Green, Dublin 2;
Ulaz: €9
Radno vreme: pon-sre 9:30-17h, čet 9:30-21h, subota 9:30-21h,nedeljom ne radi;
 
Gajzelova biblioteka, Univerzitet Kalifornije, San Dijego, SAD
Ime je dobila po Teodoru Gajzelu (naširoko poznatom kao dr Sus) i jedna je od najmodernijih biblioteka na svetu.
Na prvi pogled izgleda kao svemirski brod. Arhiteta Vilijam Pereira, koji je učestvovao u dizajnu građevina na pravom kosmodromu u Kejp Kanaveralu u Hjustonu, dizajnirao je biblioteku 1970.
Ona je bila tema naučno-fantastičnih filmova, kratkih priča i romana. „Glumila” je u „Početku” (Inception).
Ali nije joj samo spoljašnjost interesantna. Biblioteka organizuje „Večeru u biblioteci” koja poziva čitaoce na koktele, aukcije i govore istaknutih autora.
Adresa: 9500 Gilman Drive, La Jolla, CA 92093;
Radno vreme: pon-čet 7:30-22h, pet 7:30-18h, sub 10-18h, ned 12-20h.
 
Biblioteka Tehnološkog univerziteta u Delftu, Holandija
Izgrađena je 1997. i ima preko 862.000 knjiga, 16.000 pretplatnika na svoj magazin i sopstveni muzej. A potreban vam je samo pogled na nju da budete hipnotisani.
Sama građevina nalazi se ispod zemlje, tako da ne možete da vidite pravu biblioteku, ali ono što je čini interesantnom je krov koji je, u stvari, travnati brežuljak površine od 5.500 kvadratnih metara.
Iz trave izbija velika kupa koja simbolizuje tehnologiju. Biblioteka kaže da to daje „više oblika introvertnim čitaonicama”.
To je jedna od najzelenijih (i bukvalno i u ekološkom smislu) građevina u zemlji. Ali pre nego što prilegnete na travu pazite se prskalica.
Adresa: Prometheusplein 1, 2628, ZC Delft;
Radno vreme: 8-00h.
 
Aleksandrina, Aleksandrija, Egipat
Ovo je obnovljena verzija drevne Kraljevske aleksandrijske biblioteke, najveće i najuticajnije u vreme antičke Grčke, koju je sagradio Aleksandar Veliki pre nekih 2.300 godina.
Nova biblioteka rođena je 2002. na obalama Mediterana nakon 10 godina planiranja, dizajniranja i izgradnje. Biblioteku je dizajnirao norveški studio Snøhetta, pobednik međunarodnog konkursa koji su organizovali Unesko, vlada Egipta i Međunarodno udruženje arhitekata.
Osim standardne biblioteke sa knjigama, tu se nalaze i četiri muzeja posvećena antici, nauci i rukopisima sa 15 stalnih postavki. Zgrada deluje kao savremena slika. Različite ugravirane inskripcije ukrašavaju ravniji deo (kružne) zgrade i simbolišu suštinu biblioteke: jezik.
Adresa: El Shatby, Al-Iskandariyya;
Radno vreme: sub-čet 9-16h
 
Gradska biblioteka u Štutgartu, Nemačka
Kontroverzna građevina za koju neki kažu da je inovativna, a drugi da se ne uklapa u okruženje. Bez obzira na oprečna mišljena, reč je o jednoj od najzanimljivijih građevina u okolini, uz susedni Muzej Poršea.
Belo-srebrna zgrada možda se ne uklapa savršeno među zeleno drveće i kuće sa crvenim krovovima, ali se svakako ističe. Dizjanirao ju je Ji-Eun mlađi, korejski arhitekta koji živi u Nemačkoj, a kaže da je bio inspirisan rimskim Panteonom.
Adresa: Milan Platz 1, 70173, Stuttgart;
Radno vreme: pon-pet 10-19,sub 10-16;

 
Državna biblioteka u Bišanu, Singapur
Smeštena u centru Bišana, ova nagrađivana biblioteka prostire se na 4.000 kvadratnih metara. Jednostavna i sofisticirana, dizajnirana je da podseća na kućicu na drvetu.
Raznobojni kvadri koji „štrče” sa jedne strane građevine predstavljaju knjige koje vire sa police. U enterijeru ti kvadri su zapravo privatni prostori za čitanje.
Adresa: 5 Bishan Place, #01-01, Singapore 579841
Radno vreme: 10-21h.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!