Thursday, June 13, 2024
HomeRedLjubav & Seks7 “smrthih” grehova u braku

7 “smrthih” grehova u braku

Možda niste znali, ali sudeći po autorima knjige „ Osam lekcija za srećniji brak „, postoje sedam smrthih grehova braka. Ukoliko počinite bilo koji od ovih, vaše lično i seksualno zadovoljstvo je u ozbiljnoj opasnosti….

1. Krivica

Neki od standardnih primera su rečenice: „ Da si uradio kako sam ti rekla, sada ne bi bili u ovoj situaciji“ ili „ Da ne hrčeš, ja ne bih bila ovako umorna“. Ukoliko se nalazite u situaciji da napadate, neka to bude sam uzrok problema, a ne vaša voljena osoba. Pre svega, ustanovite da li napadate zbog stvarnog problema ili iz ličnog zadovoljstva. Ako je uipanju ovo drugo, pokušajte da tu energiju usmerite u rešavanje samog problema.

2. Kritika

Verovatno će se mnogi pronaći u ovom „grehu“. A sve započinje jednostavnim rečenicama „Zašto ne možeš da budeš malo romantičniji“?, „ Kako to izgledaš, znaš da izlazimo“?, „Zašto uvek kasniš“?… Ova pitanja su samo neki od primera kako se negativna kritika ispoljava. Izbegavanje ovog greha, povoljno utiče na samopoštovanje vaše jače polovine ali takođe i smanjuje nastalu tenziju u braku.

3. Zakeranje

Umesto što konstantno nečim opterećujete svog partnera, sedite i dogovorite se oko podele dužnosti na bar nedeljnom nivou, zapišite to na papir, ukoliko vam je to lakše. Prestanite sa svakodnevnim rečenicama poput: „ Odloži prljave stvari u korpu bar jednom“?, Idi po decu u školu!, itd…umesto toga jednostavnije je, a i više energije se troši ( naravno pozitivne ), na „gimnastiku“ u spavaćoj sobi.

4. Gunđanje

„ Nikad neću završiti sa čišćenjem!“, „ Nerviraju me komšijska deca“!, „ Ugojila sam se i ne mogu da smršam“ – stanite na čas i osvrnite se oko sebe, obratite pažnju na to što govorite. Najmanje što želite je da Vas vaša polovina i drugi ljudi oko vas okarakterišu kao večito gunđalo. Ne širite negativnu energiju oko sebe, zaista vam nije potrebno. Umesto toga, fokusirajte se na dobre životne stvari.

5. Pretnje

„Ako mi i dalje budeš vocao/la, odlazim i ostavljam te sa decom“., „ Neka samo ti lezi, odmori, komšija će mi pomoći .“  Pretnje odlaskom ili prevarom su sušta suprotnost od onoga što njima želite da postignete. Dobro razmislite pre nego što nešto tako izgovorite, zapitajte se kakav bi vam život bio da ste rastavljeni i pripazite da  napadnuta strana vaše pretnje sprovede u delo.

6. Podmićivanje

U ovom delu svakako ne mislimo na novčano. Varate se ako mislite da ćete partnera uobličiti, koristeći seks kao mito ili ucenu. Bolje pokušajte sa kompromisom  i razmislite o tome šta možete uraditi zajedno kao par, a ne samo šta možete pojedinačno.

7. Kazne

Ne budite osvetoljubivi. Ukoliko vam smeta što vaš partner ostavlja podignitu dasku ne mojte odmah pohitati da mu sakrijete daljinski ili drugi omiljeni rekvizit. Ovakve igre mogu da prođu kad ste mali, zato odrastite i prevaziđite supružničko rivalstvo.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!