Wednesday, May 22, 2024
HomeRedLjubav & Seks9 činjenica o muškom telu

9 činjenica o muškom telu

Da li ste se ikada zapitali po čemu je sve specifično muško telo? Naučnici još uvek pokušavaju da dešifruju neke od njegovih misterija.
1) SPERMA JE VIŠE OD SPERMATOZOIDA

  • Sperma ne sadrži samo spermatozoide. Sperma je, u stvari, kombinacija spermatozioda i tečnosti koje proizvode žlezde u području oko penisa. Ove tečnosti se sastoje od mešavine fruktoze, prostaglandina (molekula masnih kiselina) i proteina koji hrane spermatozoide i pomažu im da plivaju. Ove tečnosti smanjuju kiselost zaostalog urina i neutrališu kiselost u vagini, a pored toga podmazuju i vrh penisa. Kako tvrdi jedno istraživanje, ono što muškarci jedu može uticati na kvalitet sperme – ako unose dosta omega 3 masnih kiselina, imaće bolju spermu. Sprema sadrži i neke sastojke na koje su neke žene alergične i zbog kojih se javljaju genitalni svrab i otok. U nekim slučajevima, simtomi se mogu proširiti na celo telo, pa čak dovesti i do teškoća u disanju. Jedna studija iz 2011. kao lek preporučuje jednostavno – češći seks.


2) KRHKIJE PREPON

  • Bruh se nalazi u abdominalnoj duplji i postoji nekoliko vrsta, u zavisnosti od toga u kom delu abdomena se formira. Ingvinalni bruh se nalazi u preponama i češći je kod muškaraca nego kod žena. U toj oblasti se nalaze arterije i nervi koji su povezani sa testisima, a kako su to obično krhke tačke, može doći do provlačenja masnog tkiva kroz njih, što se vidi kao izbočina na preponama. Iako i žene imaju ingvinalni prsten i kanale, oni nisu veliki kao ovi kod muškaraca. Neku muškarci su rođeni sa slabim tačkama u tom predelu, koje mogu omogućiti stvaranje kile, ali se ona može formirati i zbog podizanja teških stvari i naprezanja u toaletu.

3) MIŠIĆI TESTISA

  • Neki refleksi i nevoljni pokreti mišića dobro su poznati. Udarite oblast ispod kolena i trznućete donjim delom noge. Mišići koji oblažu testise izazivaju drugu vrstu refleksa, pa ako ih udarite, nećete izazvati baš lepu reakciju. Ovi mišići su odgovorni za skupljanje testisa kada je hladno ili kada je muškarac seksualno uzbuđen.

4) ZA ŠTA JE DOBAR PREPUCIJUM?

  • Prepucijum je kožni nabor koji prekriva glavić penisa i koji se često uklanja obrezivanjem. Iako još uvek postoje diskusije zbog čega bi prepucijum mogao da bude koristan, Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da su neobrezani muškarci pod većim rizikom od oboljevanja od HIV-a. Ćelije koje se nalaze u njemu osetljive su na HIV i mogu mu olakšati ulazak u organizam. Obrezivanje smanjuje rizik za oboljevanje od HIV-a za 60 odsto kod heteroseksualnih muškaraca.

5) ISTORIJA OBREZIVANJA

  • Najraniji dokaz obrezivanja potiče iz egipatskih grobnica .2300 godina pre nove ere. U Otomanskoj i Mavarskoj imperiji, i u nacističkoj Nemačkoj, na obrezivanje se gledalo kao na obeležje višeg društvenog statusa. U nekim oblastima Afrike na obrezivanje se gleda kao na čin promene deteta u odraslog muškarca. Tek u kasnim godinama 19. veka obrezivanje je privuklo pažnju javnosti. Mnogi su ga krivili za manji seksualni užitak.

6) MUŠKA LAKTACIJA

  • Muška laktacija nije baš poznat termin, ali pod određenim okolnostima to je moguće. Na primer, prilikom ekstremnog izgladnjivanja i hormonskih tretmana za neke bolesti može doći do laktacije. Ovaj fenomen se razlikuje od ginekomastije, kada se muške grudi uvečavaju zbog disbalansa testosterona i estrogena. Kada je kod muškaraca i žena lečen rak, počinjali su da luče mleko nakon što im je ubrizgan prolaktin (hormon koji stimuliše razvoj grudi i proizvodnju mleka kod žena). Do muške laktacije može doći i kada koriste lekove za smirenje koji utiču na funkcije hipotalamusa – regije mozga koja kontroliše hipofizu, koja je izvor prolaktina.

7) DUŽINA NIJE MERILO

  • Ne možete predvideti dužinu penisa na osnovu njegove dužine kada je spušten. Neki se uvećaju, a neki ostanu iste dužine. Ali, bez obzira na to, dug spušteni penis najčešće je znak velikog penisa.

8) MUŠKA G TAČKA

  • Prostata je najpoznatija po svojoj ulozi u reprodukciji – oslobađa tečnosti koje pomažu spermatozoidima da plivaju i štite ih kada jednom izađu iz penisa. Ali prostata je i muška G tačka. Ova žlezda može biti stimulisana preko analnog kanala. Muškarci mogu doživeti orgazam i samom stimulacijom prostate.

9) MIRIS MUŠKARCA

  • U poređenju sa ženama, muškarci imaju veći nivo hormona androstenona u svom znoju i urinu. Ovaj hormon deluje kao feromon kod nekih sisara tako što šalje seksualne i društvene informacije drugim životinjama. Pošto ljudi mogu osetiti neprijatan miris androstenona, nije jasno da li on igra istu ulogu i kod njih. U zavisnosti od gena, androstenon može miristi i prijatno i neprijatno.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!