Monday, February 26, 2024
HomeBlueApple predstavlja 13-inčni MacBook Pro sa Retina ekranom

Apple predstavlja 13-inčni MacBook Pro sa Retina ekranom

Apple je danas predstavio novu verziju svog popularnog trinaestoinčnog MacBook Pro modela koji poseduje neverovatni Retina ekran i fleš skladištenje podataka u novom kompaktnom dizajnu. Sa svega 1,9 cm i 1,6 kg, neverovatno prenosni trinaestoinčni MacBook Pro sa Retina ekranom je 20 posto tanji i skoro pola kilograma lakši u odnosu na trenutni trinaestoinčni MacBook Pro.
“Trinaestoinčni MacBook Pro je naš najpopularniji Mac i danas je kompletno preporođen sa novim tankim i lakim dizajnom na umu, brzim diskom zasnovanim na fleš tehnologiji i predivnim Retina ekranom”, izjavio je Philip Schiller, viši potpredsednik globalnog marketinga u kompaniji Apple. “Uz žive boje, oštar tekst i više piksela nego bilo čiji notebook od 15 ili 17 inča, Retina ekran kompletno menja ono što očekujete od notebook-a.”
Novi MacBook Pro poseduje više od 4 miliona piksela u svom trinaestoinčnom Retina ekranu, skoro pa duplo više piksela nego HD televizor. Sa 227 piksela po inču, gustina Retina ekrana je toliko velika da ljudsko oko ne može razaznati individualne piksele sa normalne razdaljine tako da slika izgleda oštro a tekst kao na odštampanoj strani. Sa četiri puta više piksela u odnosu na trenutni trinaestoinčni  MacBook Pro, sada možete pregledavati i obrađivati video u 1080p rezoluciji koja je tačna u piksel i uvideti novi nivo detalja kada su fotografije visokre rezolucije u pitanju. Trinaestoinčni Retina ekran koristi IPS tehnologiju kako bi omogućio ugao gledanja od 178 stepeni, poseduje 75 posto manje refleksije i 28 posto viši kontrast u odnosu na trenutnu generaciju.
Koristeći fleš memorijsku tehnologijiu za skladištenje podataka što je je do četiri puta brži u odnosu na standardni notebook hard disk, novi MacBook Pro poseduje ekstremno brz odziv bilo da se budi ili startuje vaše omiljene aplijacije. Brz sistem na fleš tehnologiji u kombinaciji sa najnovijim Intel dvojezgrarnim procesorima daje trinaestoinčnom MacBook Pro računaru sa Retina ekranom dovoljno snage tako da može sa lakoćom pokrenuti vaše najzahtevnije aplikacije.
Trinaestoinčni MacBook Pro sa Retina ekranom poseduje Intel Core i5 procesor na 2.5 GHz sa opcijom koja podrazumeva brži Intel Core i7 2.9 GHz procesor, Intel HD Graphic 400, 8 GB memorije na 1600 MHz i do 768 GB fleš memorije za skladištenje podataka. Dva Thunderbolt i dva USB 3.0 priključka omogućavaju korisnicima da povežu više ekrana i uređaja visokih perfomansi a novi HDMI priključak nudi brzo povezivanje na HDTV. Trinaestoinčni MacBook Pro sa Retina ekranom takođe poseduje FaceTime HD kameru, dva mikrofona, poboljšane zvučnike, trostruki 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 i MagSafe 2 priključak za punjač.
Baterija na trinaestoinčnom MacBook Pro-u obezbeđuje do 7 sati bežične produktivnosti i može ostati u režimu mirovanja do 30 dana. Sa potpuno novom Power Nap funkcijom u OS X Mountain Lion operativnom sistemu vaš MacBook Pro sa Retina ekranom ostaje ažuriran dok je na režimu mirovanja. Power Nap automatski osvežava Mail, Contacts, Calendar, Reminders i Photo Stream aplikacije čak i dok računar nije uključen, preuzima nove verzije softvera i pravi rezervnu kopiju podataka sa vašeg Mac računara koristeći Time Machine.
Nastavljajući zalaganje kompanije Apple na polju energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine novi trinaestoinčni MacBook Pro sa Retina ekranom ispunjava strog Energy Star 5.2 zahtev i poseduje EPEAT Gold rejting. Svako unibody kućište je napravljeno od lako reciklirajućeg aluminijuma i dolazi standardno sa efikasnim LED pozadinskim osvetljenjem koje ne poseduje živu i proizvedeno je od stakla bez arsena. Apple notebook-ovi ne sadrže zapaljive delove od broma, ne sadrže PVC i napravljeni su od izuzetno reciklirajućih materijala.
Novi trinaestoinčni MacBook Pro sa Retina ekranom isporučuje se sa OS X Mountain Lion, donosi Messages, Notification Center, system-wide Sharing, AirPlay Mirroring, Dictation, i poboljšanu bezbednost koju donosi Gatekeeper za vaš Mac. Uz iCloud koji je ugrađen u osnovu OS X sistema, Mountain Lion čini čuvanje i sinhronizovanje sadržaja na svim Vašim Mac, iPhone, iPad i iPod touch uređajima.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!