Baršunasto crvena torta dramatična je po svom izgledu zbog jarko crvene boje i kremasto bele glazure. Ovaj dezert popularan je najviše u Americi i Kanadi. Mnogi ga nazivaju đavoljom hranom, jer sa toliko bogatim ukusom, mora da je nemoralna i nešto grešna…
Začarajte svoje goste ovom neverovatno ukusnom poslaticom.
Kod ove crvene torte slojevi su pečeni i hlađenji, pa je najbolje tortu čuvati u frižideru( nekoliko sati) ili u zamrzivaču( najmanje jedan sat) pre glazure. To je značajan korak u daljem širenju glazure je je kao svež pečeni kolač jako krhka pa direktnim dolivanjem glazure može da se pokida..
Tip glazura koje se koriste može da varira. Može se koristiti krem sir, ili maskarpone italijanski sir, koji je napravljen od kravljeg mleka. Pored krem sira i markaponea ova glazura sadrži šlag i tako nastaje meka i kremasta glazura…
Potrebni sastojci:
Kora:
- 2 ½ šolje brašna
- 1 / 2 kašičica soli
- 2 kašike kakao praha
- 1 / 2 šolje putera, otopljenog na sobnoj temperaturi
- 1 / 2 šolje belog šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja maslaca
- 2 kašike crvene boje za kolače
- 1 kašičica vinskog sirćeta
- 1 kašičica soda bikearbone
- 1-8 grama krem sira
- 1-8 grama maskarpone sira
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 1 šolja šećera
- 1 1 šolje slatke pavlake (35-40% m.masti)
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 350 °C.
U posudi za mešanje pomešati brašno, so i kakao prah. Izmutiti.
Pomoću miksera ili ručno mešati buter dok ne omekša. Dodati šećer i sve to zajedno mešati dok smesa ne dobije svetlu boju. Zati dodati jaja, jedno po jedno, mešati nakon svakog dodavanja. Na kraju dodati ekstrakt vanile i sve zajedno mešati.
U činiju za merenje pomešati maslac sa crvenom bojom. Uz mikser na malim brzinama, naizmenično dodavati brašno i maslac.
U drugoj šoljici pomešajte sirće i sodu bikarbonu, a zati brzo dodati na testo torte.
Podelite testo na dva dela i pecite u rerni oko 25-30 minuta, proverite jednostavno da li je gotovo, tako što ćete čačkalicom bockati testo sve do trenutka dok čačkalica ne izlazi čista.
Nakon toga kore moraju da se hlade, zamotajte ih u plastične folije i stavite u fižider najmanje sat vremena…
Priprema glazure:
U činiju staviti krem sir i maskarone sir, mutiti dok se masa ne sjedini. Dodati vanilin šećer i običan šećer sve dok masa ne postane kompaktna. Zati dodati slatku pavlaku. Ukoliko vam je potrebno dodavati više šećera ili krema sve dok masa ne bude dosledna.
Spajanje:
Nožem iseći svaku koru na tanak sloj. Time dobijate četiri sloja. Stavite jedan sloj, pa preko premažite glazuru, zatim opet sloj kore i sve tako dok ne istrošite sav materijal. Na kraju vrh torte možete ukrasiti kokosom..
Ova torta dovoljna je za 10-12 osoba…