Biljke na razne načine mogu suzbijati gojaznost. U nastavku teksta se navode prema glavnim osobinama i glavnom dejstvu. Neke biljke imaju raznoliko dejstvo. Pri tome su najvažniji upornost i strpljenje…
Saveti:
za smanjeno uzimanje hrane: plavi patlidžan
za obuzdavanje apetita: lekoviti odoljen
za niskokaloričnu dijetu: celer, trešnje ili višnje, motovilka, jabuke, grožđe
za stimulisanje razmene materija i lučenje unutrašnjih žlezda: slatki mehuroviti okrek, leskovina, obični bračić
za opuštanje grča i umirenje: obični virak, beli glog
za bolje lučenje žuci: artišoke, maslačak
za procišcavanje krvi: bela breza, limun, obična dimnjača, crvena ribizla, obični tetrljan
za mokrenje: obični petrovac, crna ribizla, višnja, divlja mirođija, jasen, kukuruz, trešnja, maslina, jabuka, paškanat
za cišcenje: pasjakovina, obično irsko seno, divlji slez, beli luk
za jačanje vena: divlji kesten, leskovina, crvena vinova loza
kod stroge dijete za cišcenje krvi: trešnja, jabuka, grožde
Biljke i ishrana u slučaju gojaznosti (da biste ublažili osećaj gladi pojedite pre obroka jednu jabuku):
Kao predjelo:
plavi patlidžan, on sadrži malo kalorija;
celer, pošto puni somak,
motovilka žele od irskog lišaja: 50 g običnog irskog lišaja na 1 litar vode;
1 supena kašika paškanata pospešuje mokrenje
Tokom jedne terapije:
sok od trešnje: 1 kg trešanja sadrži oko 500 kalorija
sok od jabuka: 1kg ili 1 litar sadrži oko 500 kalorija
sok od grožđa: 1 litar dnevno iznosi 900 kalorija
Ovakva desetodnevna dijeta smanjuje težinu. Ove kalorije treba dodati i kalorijama ostalih životnih namirnica, tako da dnevna kolicina ne prelazi 1000 kalorija. Dijete sa 800 ili cak sa samo 600 kalorija mora prepisati i kontrolisati lekar, a u nekim slučajevima može biti neophodan i boravak u bolnici.
Svakodnevno po 3 šolje:
čaj od artišoka: 20 g svežih listova na 1 litar vrele vode
čaj od bele breze: 30 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; dodati na vrh noža sode bikarbone
čaj od crne ribizle: 50 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
čaj od divlje mirodije: 30 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
čaj od jasena: 40 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
čaj od kukuruza: 40 g kukuruzovog zrna na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
čaj od divljeg kestena: 40 g kore na 1 litar vode, kuvati 5 minuta, pa ostaviti da odstoji 5 minuta
čaj od trešnjinih peteljki: 30 g na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
čaj od maslacka: 80 g korena na 1 litar vode, kuvati 5 minuta pa procediti
čaj od belog luka: 100 g na 1 litar vode, kuvati 15 minuta; po 1 šolja na 10 minuta pre svakog obroka