Saturday, April 20, 2024
HomeRedLepota/KozmetikaBoja kose daje dijagnozu

Boja kose daje dijagnozu

Mnoge žene su opsednute izgledom kose. Međutim, ma koliko vremena provele negujući je i farbajući je, možda ne znaju da ona znači mnogo više od zanimljivog ukrasa na glavi.
Mnoge studije proučavale su učestalost određenih bolesti i stanja u zavisnosti od toga koji tip kose imaju ispitanici. Predstavljamo vam neka od tih otkrića:
Ako ste plavuša

  • Čuvajte oči: Žene su u većem riziku da dobiju degeneraciju makule, stanje oka koje izaziva slepilo. U opasnosti su naročito one dame koje imaju svetlu kosu. Hrana bogata luteinom poput kelja, spanaća i graška može sprečiti njeno razvijanje. Najbolje bi bilo da unosite svakog dana barem po jednu porciju takve hrane.
  • Zaštitite kožu: Melanin koži daje boju i štiti je od štetnog sunčevog zračenja. Međutim, plavuše imaju manje melanina zbog čega je njihova koža u većem riziku od melanoma. Kad ste na snegu, a sunčano je ili tokom leta, morate se mazati kremama sa visokim faktorom zaštite i svakako se klonite sunčanja.

Ako ste brineta

  • Čuvajte kosu: Većina žena kojima kosa opada su brinete. To je zbog toga što u startu imaju manje vlasi. Naime, braon dlake su mnogo deblje, pa je njihovo ispadanje mnogo primetnije. To možete sprečiti pravilnom ishranom. Pošto opadanju kose doprinosi nizak nivo gvožđa, počnite da uzimate do 18 miligrama dnevno – što je jedna šolja ovsene kaše.
  • Pojačajte unos vitamina C: Vaša kestenjasta boja kose rezultat je viskog nivoa melanina, koji može uticati na vašu zavisnost od nikotina. Naime, on sprečava da vaša jetra brzo prečisti telo od tog štetnog sastojka duvanskog dima, pa što je duže u sistemu, to postajete zavisniji. Zato svakog dana uzimajte po 75 miligrama vitamina C koji će vašu jetru držati “u kondiciji”. Najbolje bi bilo da se odlučite za pomorandžu ili papriku. U svakom slučaju, potrudite se da što pre ostavite cigarete.

Ako ste crvenokosi

  • Pazite na zube: Da li ste znali da su crvenokose osobe mnogo otpornije na većinu anestetika? Zato su im potrebne i do 20 odsto veće doze takvih medikamenata. To se naročito odražava na posetu zubarima, pa pokušajte da očuvate zube što zdravijim, kako biste sprečili neprijatne zahvate pod nedovoljnom anestezijom.
  • Čuvajte se Parkinsona:  Nedavna studija sprovedena na Harvardu otkrila je da crvenokose osobe imaj 90 odsto veće šanse da se razbole od ove bolesti. Sumnja se da je za to kriva specefična genetika, ali istraživanja pokazuju da bi napredovanje te bolesti moglo da se spreči adekvatnim unosom folne kiseline. Trebalo bi da uzimate do 400 mikrograma dnevno.

 
Izvor: B92

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!