Monday, May 20, 2024
HomeGreenBorba brata i sestre. Šta uraditi?!

Borba brata i sestre. Šta uraditi?!

Bil Kozbi je jednom rekao “Vi niste pravi roditelj sve dok ne dobijete i drugo dete”. Roditelji koji imaju samo jedno dete neće razumeti ovo.
Kada roditelji imaju više dece oni imaju mogućnost da deca nauče više stvari. Treba ih naučiti da dele stvari, kako da budu prijatelji, kako da vole i kako da se slažu s drugima, kao i kako da se postave prema braći i sestrama. Ima dosta prednosti biti član familije gde ima više dece, iako se mnogi ne bi složili sa ovim.
Konstantne prepirje i tuče između rođaka je najveća frustracija koju roditelji mogu da imaju. Tada imaju utisak da sve što rade je beskorisno. Tipična reakcija roditelja u ovim situacijama je: “Prestanite! Izluđujete me!” Ovakve izjave samo dolivaju ulje na vatru.
Umesto da ovako reaguju na tuču, roditelji bi trebalo da budu proaktivniji. Mogu stajati sa strane u položaju koji ne osuđuje. Deca treba da sama shvate kako da se izbore u ovakvim situacijama. Roditelj može da ih nauči pregovaračkim veštinama kada se strasti smire. Naučite vaše dete da kaže: “Daću ti lizalicu ako ti meni daš te sličice”. Ovo će deci pomoći da nauče veštine koje će im biti korisne u budućnosti.
Druga stvar koju roditelji mogu da urade je da im pokažu verovanje u to da će sami izgladiti odnose. ” Vidim dva deteta i lutku, i znam da ćete se vas dvoje dogovoriti oko nje i da ćete oboje biti sreći”.Verujte u to i izađite iz prostorije. Bićete iznenađeni učinkom.
Korisno je i da se roditelj spusti na njihov nivo, i ispruži ruke ka igrački. Sigurno je da će deca tada pružiti igračku i reći da znaju da dele stvari.
Konačno, roditelji treba da nauče da potvrde i prihvate osećanja. Sva osećanja su ok, ali ne i akcije. Tu lekciju treba da prenesete i na decu, da stvari mogu da se reše i rečima, ne samo tučom. Imajte na umu, da bi iskorenili loša osećanja neophodno je da najpre pružimo dobra osećanja.
Mislite o tome kakve će to promene doneti u njihovim životima!

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!