Friday, July 19, 2024
HomeGreenBrusnicom do zdravlja

Brusnicom do zdravlja

Najpoznatija podela kada je ova biljka u pitanju jeste na američku i evropsku brusnicu. Evropska brusnica je zimzeleni grm visine od 30cm do 60cm, koji voli kiselo zemljište. Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

U poslednje vreme se sve više ističe njena lekovita moć i nalazi primenu u lečenje mnogih bolesti. Postoje podaci da su brusnicu kao lek i namirnicu koristili još indijanci (starosedelačka američka medicina). Njene plodove vole da jedu šumske životinje kao što su medvedi, lisice, ptice… Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.

Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voce, džem, sok, sirup, žele, vino ili caj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.

Šta leči brusnica

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od američke i evropske brusnice efikasan lek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv bakterije “helicobacter pylory” i gljivice kandide. Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i lečenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija “in vitro”), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

Kada se sve sabere, jasno je da je brusnica veoma lekovita i korisna namirnica i prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti pa je zato treba češće imati na trpezi.

Čaj od brusnice

Priprema:

U 2 dl ključale vode potopiti jednu kašikicu najbolje svežih, a može i suvih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je još vruće.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!