Monday, December 4, 2023
HomePorodicaBebeBuduće mame se plaše da bi trudnoća mogla da im ugrozi karijeru

Buduće mame se plaše da bi trudnoća mogla da im ugrozi karijeru

I u Velikoj Britaniji buduće mame su u strahu da bi trudnoća mogla da im ugrozi pozicije na poslu. Sajt maternitycover.com sproveo je istraživanje među zaposlenim trudnicama u Velikoj Britaniji, a rezultati su pokazali da se polovina trudnica plaši oportunizma kolega i da bi bile spremne da od šefa sakriju da su u drugom stanju kako bi osigurale unapređenje.
Trudnoća može da ugrozi napredak u karijeri, a često mame kada se vrate na posao primaju i manju platu. Više od dve trećine žena plaši se da bi trudnoća mogla da dovede u pitanje njihovo radno mesto, a sedam od deset žena smatra bi na poslu postale višak ukoliko se opredele za porodiljsko odsustvo.
Po Britanskom zakonu žene u trudnoći i po porođaju mogu uzeti 26 nedelja odsutva, posle čega treba da se vrate na posao , ali polovina od 1 300 ispitanica zabrinuto je zbog efekata koje bi ovoliko odsustvo moglo da ima na njihove dugoročne karijere. Tri od četiri žene veruju da im se pozicije na poslu pogoršavaju sa trudnoćom i rađanjem dece, a svaka treća žena veruje da su ih unapređenja zaobišla zato što su u godinama u kojima žene obično rađaju.
Pol Dženkis, menadžer sajta maternitycover.com i vođa tima koji stoji iza ovog istraživanja, smatra da nestabilna ekonomija stavlja žene u nezavidnu poziciju.
– Žene koje rade ali žele da budu i majke, suočavaju se sa bezbroj tabua o kojima se ne govori. Naše istraživanje to je potvrdilo. Želeli smo da istražimo šta žene osećaju kada im se u život na poslu umeša materinstvo i pokazalo se da je neophodno da sa ove teme podignemo zavesu i da se pristupi otvorenim razgovorima o tome kako da se reše problemi pred kojima se zaposlene žene nađu kada zatrudne – kaže Dženkins.
Istraživanje je pokazalo i da više od pola žena po povratku na posao dobija manju platu, dok je samo pet odsto ispitanica prijavilo da im je nakon rođenja deteta plata porasla. Više od polovine žena vratilo se na posao pre nego što su želele i pre isteka zakonskog roka, jer im je zbog umanjenih prihoda finansijska situacija u porodici bila loša , a četiri od pet žena reklo je i da ih je tokom čitavog odsustva brinulo kako će im odsustvo uticati na karijeru.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!