Monday, July 15, 2024
HomeBlueBizniscargo-partner, Airbus i Air Serbia na zajedničkom panelu u sklopu najznačajnijeg regionalnog...

cargo-partner, Airbus i Air Serbia na zajedničkom panelu u sklopu najznačajnijeg regionalnog skupa o avijaciji

Istočnoevropski samit avijacije SEAS (The Southeast Europe Aviation Summit), koji se organizuje od 2018. godine kao jedan je od najznačajnijih skupova o avijaciji u regionu, ove godine će biti održan 18. i 19. maja u onlajn formatu. SEAS 2021 okupiće 42 govornika iz oblasti avio-industrije iz celog sveta, a tradicionalno će se baviti komercijalnim i vojnim aspektima industrije. Tokom dva dana, sa ukupno 15 sati programa, moći će da se prati 37 diskusija i prezentacija, sa nekoliko ekskluzivnih predstavljanja. SEAS 2021 se emituje iz studija, a oba dana konferencije se mogu pratiti potpuno besplatno.

Događaj će se baviti mnogim značajnim i zanimljivim temama, novinama i pitanjima, uključujući i panel diskusiju u kojoj će učestvovati predstavnici kompanija cargo-partner, Airbus i Air Serbia, a u toku koje će biti predstavljen niz zanimljivosti, poput načina konverzije putničkih aviona u teretne pod uticajem okolnosti izazvanih koronavirusom i povećanom potrebom za alternativnim rešenjima prevoza robe u novim uslovima.

Panel „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ baviće se, između ostalog, novom normalnošću kargo

prevoznika u najinteresantnijoj i najzahtevnijoj godini njihovih profesionalnih života. Biće predstavljeni stanje u avio-industriji, iskustva u suočavanju sa novim izazovima i radu u novim okolnostima, pažnja će biti posvećena i posledicama pandemije po avio-saobraćaj, manjku teretnih aviona i konverziji putničkih u teretne, pitanjima snabdevanja gorivom, disproporcijama ponude i tražnje, cenama i ekonomskim uslovima, rezultatima u 2020. godini i planovima, e-tržištem, Bregzitom, ali i izazovima koje donosi transport osetljivog tereta, kao što su vakcine, testovi, reagensi. Tražiće se i odgovor na pitanje da li je aerodrom u Budimpešti novo čvorište u avio-transportu i o strategijama, kratkoročnim i dugoročnim planovima.

Avio-prevoznici sada fokus stavljaju na prevoz tereta, suočeni s nemogućnošću ljudi da putuju kao što su to činili pre pandemije, ali i zbog ogromnog porasta tražnje za prevozom robe jer je e-tržište doživelo enormni skok. Samo u 2020. cargo partner je zabeležio promet od milijardu evra, uz rast količine tereta od 5 % u periodu 2019-2020, dok je učešće avio-prevoza sa 45 % u 2019. dostiglo 55 % u 2020, a u junu 2020. zabeležen je rekord od 22 milijarde poseta onlajn prodavnicama. Aerodromi usmereni na prevoz tereta doživeće, kako se ocenjuje, dalji rast, ali se očekuje rast, doduše mnogo sporiji, i u putničkom saobraćaju, uporedo s rastom broja vakcinisanih. Očekuje se da će poslovna putovanja i dalje stagnirati, ali da će rasti potreba za teretnim avionima, posebno onima koji prevoze osetljivu robu za farmaceutsku industriju, a koji omogućavaju čuvanje na temperaturama i do -70 stepeni Celzijusa koristeći termove gelove ili suvi led. Kako je tema konverzije putničkih aviona u teretne (P2F – Passengers to freight) postala aktuelna sa početkom pandemije i ukidanjem putničkih letova, očekuje se da će privući dosta pažnje, kao i informacija da je Airbus početkom prošle godine plasirao poseban teretni avion Beluga XL, te da postoje ideje da se avioni pretvore u barove i restorane. Govoriće se i o nužnosti da se reaguje brzo i efikasno, da tereti, čije su količine narasle, budu dostavljeni što brže i što bliže krajnjim korisnicima, promenama usmerenim na rad od kuće, novim centrima za reagovanja u hitnim situacijama, nalaženju fleksibilnih aletrnativa pomorskom i železničkom transportu usled neravnoteže u transportnoj opremi. Sem toga, govoriće se i o promenama koje je doneo Bregzit jer je UK sada posebna carinska zona, van Evropske unije.

Učesnici panela „Avio-prevoz čini da se stvari dese“ su Veselin Đorđević, direktor Kargo operacija u AirSerbia, Džon Skeli, direktor razvoja u Airbusu, i Džo Fajks, korporativni direktor odeljenja za avionski transport u cargo-partneru. Početak jednočasovnog panela je u utorak, 18. maja 2021, u 12:55 časova. Svi zainteresovani će moći da prate konferenciju besplatno, bez registracije, na stranici www.seas.rs.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!