Wednesday, April 17, 2024
HomeGreenCeler – biljka zvana zdravlje!

Celer – biljka zvana zdravlje!


Celer ili latinski Apium graveolens je začinska biljka poznata od davnina. Celeru su mnogi pridavali različite uticaje na zdravlje organizma, ali ono što se pouzdano zna je da koren i list ove biljke utiču na bolju cirkulaciju, poboljšavaju probavu i jačaju potenciju. Posebno je zanimljiv podatak da acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka i sprečava pojavu metastaza.
Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna lekovita svojstva. Sa šargarepom, lukom i peršunom predstavlja četiri glavna aduta svake kuhinje. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.
Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.
Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.
Sirovi celer je veoma delotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekat treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, dobro sastojke izmešati i uzimati više puta u toku dana. U ovu smesu može da se dodaju i narendani orasi i šećer po želji.
I to bi bila priča o celeru. Oni koji su do sada izbegavali ovu namirnicu na stolu trebalo što pre da je uvrste jer celer je zaista biljka zvana zdravlje!

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!