Saturday, April 20, 2024
HomeOrangeČetrnaest najstarijih evropskih gradova

Četrnaest najstarijih evropskih gradova


Dok se mnogi od najstarijih gradova na svetu nalaze u regionu tzv. “Plodnog polumeseca” na Bliskom istoku, i zbog političkih sukoba nepodesni su za turiste, evropski najstariji gradovi su omiljene destinacije među turistima iz celog sveta.
JEREVAN, Armenija
Najstarije naseobine: 782 godine pre. n.e.
Otprilike 30 godina pre nego što će Rim biti osnovan, grad koji je danas prestonica Jermenije bio je važna tačka duž karavanskih puteva od Azije do Evrope. Osvajali su ga Asirci, Rimljani, Vizantinci, Persijanci, Arapi, Seldžuci i Turci, a nasnije i sovjetska Crvena armija (1920). Od raspada Sovjetskog Saveza, glavni grad Republike Jermenije dobio je nove kulturne institucije, a i turizam je počeo da se razvija.
ZADAR, Hrvatska
Najstarije naseobine: 900 godine pre n. e.
Ilirsko liburnijsko pleme zapljusnulo je Balkansko poluostrvo i nastanilo Zadar u IX veku pre n. e.. Grad je bio pod rimskom vlašću do raspada Rimskog carstva, a potom je pao pod uticaj Vizantije. Tokom XVII i XVIII grad se sukobljavao sa Mletačkom republikom, Turcima i Francuzima. Grad je pun rimske arhitekture, i u njemu se nalazi crkva Svetog Donata
MICKETA, Gruzija
Najstarije naseobine: 1000 godina pre n. e.
Još uvek je sporno pitanje da li se Gruzija može smatrati evropskom zemljom, budući da leži iza Kavkaske regije. Procenjuje se da je Micketa, grad severno od glavnog grada Tbilisija, osnovana pre oko tri hiljade godina, a poznata je po tome što su u ovom gradu Gruzijci 317. godine primili hrišćanstvo, koje je danas preovlađujuća religija u ovoj zemlji. Manastir Svetog Krsta, katedrala Svetichoveli i manastri Samtavro nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.
KADIZ, Španija
Najstarije naseobine: 1100. godine pre n.e.
Feničani iz Tira u Libanu osnovali su Kadiz 1100. godine pre nove ere, kada su grad nazvali Gadir. Koristili su ga kao bazu za trgovinu ćilibarom, da bi kasnije Rimljani od njega napravili luku. Jedno vreme Kadiz je pao zaborav, a onda je postao slavan kada je Kolumbo drugi i četvrti put krenuo ka američkom kontinentu. U Kadizu obavezno treba probati šeri i tortilje sa rakovima.
MITILINI, Lesbos
Najstarije naseobine: 1100. godine pre n. e.
Drevni grad danas je glavni grad ostrva Lezbos, koj se nelazi nedaleko od turske granice. Aristotel je na Lezbosu živeo dve godine. Podaci o ostrvu se pominju u Homerovim tekstovima, jer su odatle Ahajci napadali za vreme Trojanskog rata.
LISABON, Portugal
Najstarije naseobine: 1200. godine pre n. e..
Stalne naseobine u samom gradu i okolini potiču iz oko 2500.godine pe n. e. Grad su kasnije osvojili Maori, koji su iz Maroka pristigli u Evropu i uspostavili islamski kalifat. U zemljotresu iz 1755. godine uništeno je dve trećine grada. Lisabon mami turiste svojom interesantnom arhitekturom i interesntnim položajem.
HALKIDA, Grčka
Najstarije naseobine: 1300. godine pre n. e.
Homer je pominje u “Ilijadi” koja je napisana oko 762. godine pre n. e., što znači da je grad star najmanje 2.800 godina. U spisima istoričara navodi se da je grad osovan pre Trojansog rata, za koga se smatra da je bio između XII i XIII veka pre nove ere. Iako je bila veoma značajna u periodu Rimskog carstva, danas ništa nije ostalo od starog grada, i Halkida je poznata samo kao jedno od letovališta u Grčkoj, po poljoprivredi i obližnjoj fabrici cementa.
LARNAKA, Kipar
Najstarije naseobine: 1300. godine pre n. e.
Današnja Larnanka nalazi se na mestu drevnok Kitiona, koji je bio ahajska i feničanska kolonija. Oduvek je bio važna morska luka, zbog strateškog položaja u istočnom Mediteranu, a poznata je i kao rodno mesto filozofa Zenona, osnivača stoičke škole. Gradska crkva Sveti Lazar nalazi se na mestu Lazarevog groba.
KUTAISI, Gruzija
Najstarije naseobine: drugi milenijum pre Hrista
Kutaisi, grad u zapadnom delu Gruzije, bio je prestonica Kolhidskog kraljevstva, drevne regije na jugu Kavkaza. Grad je bio centar mnogih sukoba između gruzijskih kraljeva, ruskih i otomanskih vladara, i bio je industrijski centar dok je Gruzija bila u sastavu Sovjetskog Saveza. Nacionalni istorijski muzej sadrži 16.000 artefakata koji se odnose na gruzijsku kulturu i i storiju. Interesantno je takođe da se u ovom gradu nalazi i muzej borilačkih veština.
PATRA, Grčka
Najstarije naseobine: oko 3500. godine pre n. e.
Arheološka iskopavanja pokazuju da je Patra bila naseljena još od ranog heladskog perioda sredinom trećeg milenijuma pre Hrista. Kao i mnogi drugi gradovi u Grčkoj, kasnije je bio okupiran od strane Turaka. Posle zemljotresa u VI veku sagrađen je zamak, a do današnjeg dana grad je podeljen na Gornji i Donji.
HANIJA, Krit
Najstarije naseobine: 4000. godine pre n. e.
Na osnovu iskopavanja drevnog grada Kidonije na brdu Kasteli iznad luke Hanija na Kritu, može se pretpostaviti da ostaci datiraju iz minojskog perioda (2100-1100. godine pre n. e. ) i da je Hanija već bila razvijen grad, i da tragovi naselja datiraju još iz neolitskog perioda.
Homer je zabeležio da je grad jedan od najvažnijih u njegovo vreme. Smatra se da su Saraceni uništili Kidoniju oko 828. godine, a Venecijanci su vremenom izgradili svoje naselje koje će kasnije postati današnja Hanija.
PLOVDIV, Bugarska
Najstarije naseobine: 4.000 godine pre n. e.
Ostaci neolitskog naselja u Plovdivu govore da se istorija ovog grada proteže unazad šest hiljada godina. Gradom su vladali Tračani, makedonski Grci a potom Rimljani, koji su za sobom ostavili ruševine koje se i danas mogu videti, kao što je teatar Filipopolis, što je i staro ime za Plovdiv, koji se nalazi u centru grada. Tu se takođe nalazi i stadion iz II veka, koji je mogao da primi 30.000 gledalaca.
ATINA, Grčka
Najstarije naseobine: 5000. godina pre n. e.
Akropolj je bio nastanjen najmanje od 5000. godine pre Hrista. Grčka legenda kae da je grad dobio ime nakon što je Atina zasadila seme masline takmičeći se sa Posejdonom. Kada se pokazalo da je drvo masline izuzetno korisno, korisnije nego voda koju je Posejdon pustio iz stene, boginja mudrosti, rata i zanatskih radova postala je zaštitnik grada. Atina je grad u kome se rodila demokratija, i grad je uživao toliko poštovanje, da se osvajači nisu usuđivali da pljačkaju ili da njene građane odvode u ropstvo.
ARGOS, Grčka
Najstarije naseobine: 5000. godine pre n. e.
Argos, koji se nalazi u severoistočnom Peloponezu nastanjen je već sedam hiljada godina i bio je veoma značajan centar u Mikenskom periodu (1600-1100. pre n. e.). Po grčkoj mitologiji, grad je dobio ime po Zevsovom i Niobinom sinu, a Homerova “Ilijada” grad opisuje kao centar za uzgajanje konja. Mikejske grobnice, Afroditino svetilište i pozorište sa 20.000 mesta i danas se mogu videti.
Izvor: Super odmor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!