Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu češće oboljevaju od malignih bolestima, obzirom na to da ovaj izuzetan mineral ima i antioksidantno dejstvo.
Iako se Vitamin C uvek smatrao najvažnijim vitaminom u borbi protiv prehlade i gripa, i cink jednako je važan.
On je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu. Ključni mineral je za održavanje otpornosti tela na infekcije i bolesti. Preporučuje se kao prirodna zaštita od sezonskih prehlada i virusa.
Stručnjaci ističu da je hrana koja u velikim količinama sadrži cink veoma bitna za dobro zdravlje, jer čak i mali nedostatak može da izazove problem. Zato je jako važno neprestano unositi ovaj mineral u organizam, naročito tokom zime jer na sluzokoži grla i nosa formira barijeru koja sprečava da virusi gripa prodru u telo.
Osobe koje imaju hronični ndeficit cinka u organizmu lakše podležu malignim bolestima, obzirom na to da ovaj izuzetno važan mineral ima i dejstvo antioksidanta. Njegov deficit povezuje se sa leukemijom, kao i sa rakom jajnika, pluća, creva, dojke, kože.
Sve vitamine i minerale treba prvenstveo unositi prirodnim izvora – hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, živina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina).
Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je mnogo i višestruko su korisni za čovekovo zdravlje: koštunjavo voće, bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, seme bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak. Ove namirnice takođe su bogate i magnezijumom i selenom.
Simptomi nedostatka cinka
Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osetljivost na infekcije i usporeno zarastanje rana su posledice nedostatka cinka.