Monday, May 20, 2024
HomeBlueArt ShowČitajte filmove koji dolaze - Stižu nam filmske verzije bestselera

Čitajte filmove koji dolaze – Stižu nam filmske verzije bestselera

Scenaristi sve češće biraju poznata književna dela kao osnovu za razne filmske pokušaje, ali je prava retkost da filmska verzija priče bude podjednako hvaljena i prihvaćena kao njen literarni izvor. Stiže nam pet filmskih naslova, baziranih na bestselerima, koji bude velika očekivanja.
Najnoviji film oskarovca Anga Lija, „Pijev život“, zasnovan je na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela. „Linkoln“ je adaptacija biografije “Tim Rivala: Abraham Linkoln – politički genije”, Doris Kerns Gudvin, “Hičkok” je snimljen po knjizi „Alferd Hičkok i stvaranje Psiha“ autora Stivena Rebela, a uzbudljiva priča Luja Pergoa „Rat dugmića“ doživela je i svoju petu ekranizaciju. Roman „Ništa nije večno“ inspirisao je čitav serijal akcionih filmova – „Umri muški“.
„Dobar dan da se umre muški“ – trejler

“Pijev život 3D” – trejler

 
PIJEV ŽIVOT

  • Najnoviji film oskarovca Anga Lija, „Pijev život“, zasnovan je na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela. Priča o veri, nadi i borbi za opstanak u Lijevoj verziji je spektakularna 3D avantura koju kritičari već svrstavaju u jedno od najznačajnijih ostvarenja ove godine, i pominju kao ozbiljnog kandidata za dodelu Oskara 2013. godine. “Pijev život 3D“ u bioskopima od 20. decembra.

 
LINKOLN

  • „Linkoln“ je adaptacija biografije “Tim Rivala: Abraham Linkoln – politički genije”, Doris Kerns Gudvin, dobitnice Pulicerove nagrade. Stiven Spilberg je zatražio prava na film još kada je autorka najavila da planira da napiše knjigu. U Spilbergovoj verziji, 16. američkog predsednika igra Danijel Dej-Luis, a u ostalim ulogama naći će se Seli Fild, Tomi Li Džouns i Džozef Gordon-Levit. “Linkoln” će domaćoj publici biti predstavljen početkom sledeće godine.

HIČKOK

  •  U knjizi „Alferd Hičkok i stvaranje Psiha“, autor Stiven Rebelo je detaljno opisao okolnosti pod kojima je nastao čuveni triler iz 1960. godine. 2013. u bioskope stiže adaptacija ovog dela, koja okuplja značajna glumačka imena. Entoni Hopkins tumači slavnog Hičkoka, Skarlet Johanson čuvenu Dženet Li, dok je uloga Hičkokove supruge poverena Helen Miren. Dok knjiga skuplja pohvale i koristi se kao literatura za studente režije širom sveta, ostaje da se vidi koje će standarde postaviti filmska verzija.

DOBAR DAN DA SE UMRE MUŠKI

  •  Na osnovu romana Roderika Torpa „Ništa nije večno“, snimljen je kultni film „Umri muški“, sa Brusom Vilisom u glavnoj ulozi. Od ove priče nastao je jedan od najuspešnijih filmskih serijala, a peti nastavak, „Dobar dan da se umre muški“ u domaće bioskope stiže u februaru 2013.

RAT DUGMIĆA

  •  Uzbudljiva priča Luja Pergoa o dečijem rivalstvu i prijateljstvu, objavljena je 1912. godine i od tada je ekranizovana 5 puta. Ovaj roman poslužio je i kao osnova za jednu operu, dečiju knjigu i strip. Filmska verzija Kristofa Baratjea sa Leticijom Kastom u glavnoj ulozi, oduševila je publiku na nedavno održanom 8. KIDS FEST-u. Na redovnom repertoaru „Rat dugmića“ gledaćemo u januaru 2013.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!