Wednesday, July 17, 2024
HomeBlueCUDA Centers of Excellence

CUDA Centers of Excellence

NVIDIA je uključila dve nove institucije listi od 13 globalnih CUDA Centers of Excellence: Barselona superračunarski centar i Lomonosov Moskovski državni univerzitet.

Nositi titulu CUDA Center of Excellence je najveća čast data institucijama za revolucionaran rad na uticaju NVIDIA grafičkih procesora i NVIDIA CUDA tehnologije. Nosioci dobijaju GPU kompjutersku opremu i donacije od kompanije NVIDIA.

Barselona superračunarski centar, istraživački centar visokih performansi, koji je u sklopu Universitat Politecnica de Catalunya/Barcelona Tech, je nacionalni superračunarski objekat i dom jednog od najmoćnijih superračunara u Evropi, MareNostrum. Takođe, nedavno je uključen i najbrži sistem u Spaniji koji sadrži 256 NVIDIA Tesla M2090 grafičkih procesora i četvorojezgarne procesore, donoseći performanse od 186 teraflopa. Projekti centra su fokusirani na polja računarskih nauka, biotehnologije i geologije, a njihovi superračunari se koriste od strane stotina istraživača iz više od 40 zemalja sveta.

Pored toga što nudi kurseve paralelnog računarstva i programe obuke, Barselona superračunarski centar je danas najavio planove da izgradi prvi na svetu hibridni superračunar baziran na ARM CPU/GPU, koristeći energetski štedljive NVIDIA Tegra ARM procesore i NVIDIA CUDA grafičke procesore visokih performansi.

Lomonosov Moskovski državni univerzitet je jedan od vodećih svetskih superračunarskih centara, koji nastoji da iskoristi računarske resurse za vitalne naučne probleme. Dom za više od 40,000 studenata i 5,000 istraživača, univerzitet poseduje četiri superrkompjuterskih sistema, uključujući Lomonosov sistem koji je rangiran na 13om mestu na listi Top500 najmoćnijih superračunara na svetu.

Više od 500 naučnih grupa sa moskovskog Univerziteta, instituta ruske Akademije nauka i ostalih istraživačkih instituta u Rusiji koriste superračunarski centar moskovskog Univerziteta za naučna istraživanja iz mnogih oblasti. Istraživanja sponzorisana od strane MSU-a su fokusirana na sledeća polja: magnetna hidrodinamika, kvantna hemija, seizmologija, proizvodnja lekova, geologija, nauka o materijalima i druga polja.

Drugi CUDA Centers of Excellence su: John Hopkins Univerzitet, Stanford Univerzitet, Harvard Univerzitet, Institut procesnog inženjerstva Kineske Akademije nauka, državni univerzitet u Taiwan-u, Tokio Tech, Tsinghua Univerzitet iz Kine, Cambridge Univerzitet, University of Illinois at Urbana-Champaign, Univerzitet iz Merilenda, Univerzitet iz Tenesija, Georgia Tech i Univerzitet iz Jute. Za više informacija o NVIDIA CUDA Centers of Excellence program, posetite: http://research.nvidia.com/content/cuda-centers-excellence

CUDA je arhitektura paralelnog računarstva kompanije NVIDIA koja omogućava značajna povećanja računarskih performansi koristeći snagu grafičkih procesora. NVIDIA CUDA grafički procesori podržavaju sve grafičke računarske programske modele, API-e i jezike, uključujući CUDA C/C++/Fortran, OpenCL, DirectCompute i nedavno predstavljeni Microsoft C++ AMP. Više od 470 univerziteta i institucija širom sveta uče CUDA programske modele u okviru njihovih programa. Za više informacija o NVIDIA CUDA tehnologiji, posetite:  www.nvidia.com/cuda

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!