Thursday, July 18, 2024
HomeZdravljeIshranaDa li je vaša dijeta dobra za vašu kožu?

Da li je vaša dijeta dobra za vašu kožu?

Naravno, dijeta koju trenutno primenjujete čuva vase telo tankim i zdravim, ali njen uticaj ne prestaje sa tim. Hrana koju jedete sa puno antioksidanasa iz voća i povrća daje telu hidrataciju, zdave masti u ribi bez obzira na tip kože čine vaš struk idealnim.

Da li vaš način ishrane može pomoći vašem tenu? Čitajte ovaj tekst dalje kako biste videli da tvoja lepota prolazi test i saznajte kako možete da promenite ono što jedete za plus na vašoj koži.

Mediteran ( mediteranska ishrana i mediteranski recepti)


U ovu vrstu ishrane spadaju riba, zeleniš, voće. Ali, ne završava se sve tu, jedna italijanska studija pokazala je da ovaj način ishrane štiti od najsmrtonosnijih oblika raka kože.

Na kozmetičkom nivou omega 3 masne kiseline u ribi pomažu ćeliskoj membrani kože da bude snažna i elastična. Antioksidansi iz zeleniša i maslinovog ulja štite od ultraljubičastih zraka i drugih ekoloških napada koji mogu razbiti kolagen. Rezultat je očigledan: manje bora kasnije.

Maslinovo ulje, paradajz i crno vino takođe spadaju u antioksidanse koji pomažu da se blokiraju hemijske reakcije koje dovode do oštećenja.

Vegetarijanski/ veganski

Da li preskačete meso i druge proizvode životinskog porekla, a jedete vise sveže žitarice i sveže proizvode to je svakako dobro za vašu kožu. Antioksidanti u njima neutrališu slobodne radikale koji doprinose bore, pege kao i druge znake starenja kože.

Unos proteina koristi vašoj koži. Pasulj sadrži cink pa samim tim smanjuje upale, crvenilo, bubuljice i prevremene bore.

Neke studije su pokazale da mlečni proizvodi mogu biti uzročnici stvaranja akni.

Veganske dijete imaju tendenciju da sadrže manje masti pa je potrebnu u ishranu uvesti laneno seme, maslinovo ulje i ulje šafranike koji pomažu da vasa koža zadrži vodu, što vase telo čini glatkim.

Visoko proteinska

Rezanje belog hleba, testenine i rafinisani šećer mogu smanjiti lučenje hormona stresa kortizola. Umereno pravite svoji snop žitarica sa svežim proizvodima.

Pijte puno vode kako vam koža ne bi bila dehidrirana. Izaberite ribu ili druge nemasne izvore proteina. Jedite puno zeleniša koji su dovoljno bogati antioksidansima.

Malo masti

Vašoj koži je potreban unos masti, pa je tako najbolje koristiti maslinovo ulje i orahe. Masti pomažu da telo apsorbuje antioksidante i jača ćeliske membrane.

Jedite malo masti. Npr. propržite povrće u maslinovom ulju, orahe stavite u salatu, dodajte ishrani laneno seme ili lososa koji je bogat omega 3 mastima, a povremeno uvedite jaja u svoju ishranu. Linolna kiselina koja se nalazi u biljnim uljima od ključnog je značaja za jačanje kože, da joj čuva vlagu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!