Kako trentuno stoje stvari Španija bi mogla da postane jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj će biti testiran sistem četvorodnevne radne nedelje.

Naime, ranije ove godine je stranka Mas Pais predložila da se u ovoj zemlji uvede ovakav sistem, a uskoro bi trebalo da počne probni period.

Na jesen počinje testiranje ovog pilot-projekta i trajaće tri godine. U projekat će biti uloženo 50 miliona evra da bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik, piše Gardijan.

Ukoliko ovo testiranje prođe kako treba i ideja u naredne tri godine bude potpuno prihvaćena, Španija bi mogla postati jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj je implementiran takav sistem.

Uzor za ovakav sistem stranka Mas Pais je videla u španskoj kompaniji Delsol, a čiji radnici već neko vreme rade samo četiri dana u nedelji. Zato se iz ove stranke nadaju da će u celoj državi videti rezultate koji su postignuti u pomenutoj kompaniji.

Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posledice na mentalno zdravlje. Četvorodnevna nedelja bila bi dobra za privredu, za radnike i za okolinu – navela je stranka.

 

Izvor: IzPrveRuke