Saturday, July 20, 2024
HomeBlueDa li se aktiviranjem funkcije «Factory Reset» stvarno brišu svi podaci?

Da li se aktiviranjem funkcije «Factory Reset» stvarno brišu svi podaci?


Bez obzira na činjenicu da većina korisnika misli suprotno, odgovor na ovo pitanje je  – NE! Vraćanjem smart telefona na fabrička podešavnja, odnosno aktiviranjem funkcije «Factory Reset» NE brišu se podaci trajno i moguće ih je vratiti, uverili su nas stručnjaci za spašavanje podataka iz laboratorije «Datasolutions» i time definitivno razjasnili sve nedomuice oko toga.
To saznanje može biti korisno u slučaju da sticajem okolnosti moramo na telefonu da uradimo «Factory Reset», pa želimo da vratimo svoje obrisane podatke (kontakti, sms poruke, emailovi, dokumenti, fotografije, video zapisi…) Ali istovremeno, ovo može biti i veliki problem kada je sigurnost podataka u pitanju. Šta ako stvarno želimo da trajno obrišemo sve podatke na telefonu koga smo privremeno koristili ili na telefonu koji želimo da poklonimo, prodamo ili sl? Trajno brisanje podataka jeste moguće, ali se to ne radi aktiviranjem Factory Reset funkcije, već na potpuno drugačiji način i ta procedura je vrlo komplikovana.
Spašavanje podataka sa mobilnih uređaja je proces za koji je pored tehnologije i znanja, potrebno iskustvo. Sam postupak je složeniji i dugotrajniji u odnosu na iste kvarove na drugim tipovima medija (hard diskovi, memorijske kartice, USB flash diskovi…). Tip operativnog sistema koji se nalazi na smart telefonu ili tabletu ne predstavlja ograničenje, tako da pored standardnih Android, iOS i Windows operativnih sistema, spašavanje podataka moguće je i sa starijih uređaja, sa svojim specifičnim operativnim sistemima.

U slučaju logičkih oštećenja, kao što je fabričko resetovanje telefona (Factory Reset), da bi spašavanje podataka bilo uspešno ili zadovoljavajuće, potrebno je da se telefon više ne koristi. Razlog za to je isti kao i kod hard diskova. Kada obrišete podatke sa nekog uređaja, svako korišćenje tog uređaja može prepisati obrisani sadržaj i onemogućiti spašavanje podataka. Većina korisnika misli da ne može prepisati obrisano sve dok ne snimi nove slike, video snimke, dokumente… Na žalost, to je netačno! Sam rad uređaja upisuje privremene podatke u memoriju telefona, datoteke sa pozivima i porukama, otvaranje FB naloga, surfovanje Internetom itd. Dakle, nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su Vam ti podaci zaista važni i želite da ih vratite. Najbitnije je da isključite telefon i da ga ne koristite dok ne vratite podatke.
Da bi uopšte bilo moguće započeti spašavanje podataka na većini novijih uređaja, neophodno je da uređaj bude “rutovan” odnosno da se omogući administratorski pristup tom uređaju (telefonu, tabletu). Za to je potrebno izmeniti deo internog koda telefona, a za korisnika to konkretno znači da uređaj time gubi garanciju, što naravno morate imati u vidu naročito ako su u pitanju noviji telefoni. Zatim se obezbeđuje pristup internoj memoriji telefona, i vrši se kloniranje svih fizičkih sektora. Nakon toga se vrši analiza datog klona, rekonstruiše se OS koji je korišćen, i izvlače se podaci.
Vodite računa o svojim podacima! Ako nekome dajete svoj telefon ni Factory Reset nije dovoljna zaštita. Više informacija na:  www.datasolutions.rs

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Ne razumem! Znaci da kad uradim Factory Reset nisu stvarno obrisani podaci i neko moze da ih vrati???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!