Saturday, April 20, 2024
HomeBlueDell U3014 UltraSharp IPS LED - monitor za prave profesionalce!

Dell U3014 UltraSharp IPS LED – monitor za prave profesionalce!


Dell je nedavno najavio, a na našem tržištu su i počeli da se pojavljuju novi UltraSharp monitori sa 4K rezolucijom i dijagonalama od 24, 27 i 30 inča koji koštaju zaista papreno i još uvek nemaju adekvatnu podršku u PC svetu (Apple je nedavno predstavio poslednju verziju OS X-a koja na pravi način koristi ove visoke rezolucije na svim aktuelnim Mac računarima). Do nas je na test stigao njihov “standardni” UltraSharp U3014 LCD monitor koji radi u rezoluciji 2560 x 1600 piksela (odnos stranica 16 : 10), baziran na unapređenoj verziji In-Plane Switching matrice – AH-IPS. Pozadinsko GB-LED osvetljenje (Green and Blue Light Emiting Diodes) sa podrškom za lokalizovani Micro Dimming omogućava izuzetnu dinamiku, dubinu crne i visok kontrast, a kako bi lakše podesili parametri kojih monitor ima na stotine, U3014 komunicira sa računarom putem USB-a i u okviru posebnog softvera (podržani su Windows x86 i x64, kao i OS X i Linux).
Dell UltraSharp U3014 se oslanja na AH-IPS matricu rezolucije 2560 x 1600 piksela,a osvetljen je LED diodama smeštenim na sve četiri strane, sa ivica. Posebni difuzori i micro-dimming light guide paneli učinili su ovaj monitor nešto dubljim od onoga što trendovi nalažu, ali profesionalci ne mare toliko za dizajn, jer je vernost prikaza i pokrivenost različitih kolornih prostora čist imperativ za njih. Tasteri na monitoru su osetljivi na dodir, ali se korisnici sa njima nešto ređe služe, jer se većina operacija podešavanja vrši kroz softver, samo zato što je to neuporedivo lakše. Ipak, male i brze korekcije je moguće pozvati i putem OSD tastera (promena profila i korisničkih modova za različite upotrebe, npr.).
Izuzetno veliki Dell monitor sa kojim smo se družili nekoliko dana je moguće okačiti na zid, ali će ga većina korisnika ipak držati na stolu. Za razliku od manjih modela, “swivel” kod UltraSharp U3014 “monstruma” nije opcija, ali su zato tu podešavanja visine i nagiba, kao i rotacija u portret mod (pivot). Od konektora i drugih priključaka zatičemo stari dobri VGA port, dva HDMI priključka, DisplayPort i Mini-DisplayPort. Dual Link DVI je takođe prisutan. Tu je i 4+1 USB 3.0 hub, kao i 6-u-1 čitač kartica (SDxx, CF, MemoryStick i drugi), kao i analogni audio ulaz i izlaz. OSD meni krije ogroman broj podešavanja, za čije bi objašnjenje bio potreban PDF dokument od nekoliko stotina stranica, ali bez obzira na to, fabričke kalibracije u okviru osam presetovanih modova (Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temperature, Color Space, i Custom Color) već su dovoljno dobre za 99% korisnika, čak i ako se radi o pojedincima koji zahtevaju isključivo najbolje.

Ovaj surovi profesionalac ima 14-bitni LUT (look-up table) i svaki primerak je posebno ručno kalibrisan tokom testiranja u fabrici. Kada pričamo o preset modovima, daćemo i zanimljive primere: mod “Paper” je optimizovan za čitanje, jer smanjuje oštrinu i povećava osvetljenje zadržavajući prirodan nivo kontrasta, dok Color Space omogućava korisniku da izabere Adobe RGB ili sRGB kolorni prostor u okviru samog tog preseta. Movie mod “poziva” THX Certified kvalitet prikaza optimizovan za 24p (24 frejma u sekundi), odnosno True Cinema, dok Game mod isključuje bilo kakav pros-processing slike i smanjuje input lag kako bi što manje milisekundi prošlo između inputa komande na mišu i tastaturi od onoga što se prikazuje na ekranu.
U praksi, veliki Dell je potpuno oduševio. Bilo da se radi o testu gradijenta, gde sve prolazi sa hirurškom preciznošću, do veoma jasno vidljivih suptilnih detalja u svetlim i tamnim nijansama sive, koji se uopšte ne vide, odnosno nestaju na iole manje ozbiljnom monitoru. Nema uočljivih “hue” grešaka, “tinting” fenomena niti zacrnjenja pri prikazu jako tamnih objekata (prikaz tamne kose nije uniforman već se zadržava suptilna definicija i blagi sjaj svake individualne dlake). Prikaz boja je takođe oduševio, kako god podesili sliku i koji god test mu podmetnuli. Čitljivost sitnog fonta je impresivna – lako se vidi i čita čak i font veličine 5, koji je najmanji na testu. Čak će i igrači biti oduševljeni jer ovaj ogromni monitor nema vidljivog kašnjenja pri prikazu brzog i dinamičnog sadržaja. O vidljivim uglovima ne moramo ni davati komentar jer su oni bukvalno na nivou onoga što se može videti kod CRT ili plasma ekrana.
Dell UltraSharp U3014 je verovatno najbolji monitor koji smo testirali, a koji sa trona mogu da skinu samo novi 4K monitori iz iste, UltraSharp kuhinje. Onima kojima je potreban i one koji mogu da ga priušte poručujemo – uživajte u jednom od najboljih LCD monitora današnjice.
Cena (sa PDV-om): 164.960,00 dinara
Kontakt: EWE, www.ewe.rs

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!