Friday, May 24, 2024
HomeBlueDell UP3214Q - monitor vrhunskih performansi

Dell UP3214Q – monitor vrhunskih performansi


Kompanija Dell vodeći je proizvođač profesionalnih monitora u svetu i ime koje je do sada tržištu ponudilo preko 1000 vrhunskih displeja različitih profila i dijagonala. Poslednjih godina sa prodorom IPS tehnologije Dell se okrenuo ka dizajniranju monitora sa IPS panelima i za veoma kratko vreme je postao veliko ime na ovom polju. Međutim, u poslednjih godinu dana ovaj proizvođač je predstavio i nekoliko monitora sa novim IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) matricama koji u pogledu kvaliteta slike idu daleko ispred najboljih IPS rešenja. Jedan od trenutno najboljih monitora sa IGZO panelom je UP3214Q za koji je Dell dobio sve najprestižnije nagrade u svetu. Isti pored toga što donosi vrhunski kvalitet slike predstavlja i jedan od svega par dostupnih 4K monitora na tržištu. Pogledajmo zajedno koje su se to sve njegove prednosti…
Iz naziva samog modela nije teško zaključiti da se radi o monitoru dijagonale ekrana od 32 inča (vidljivo 31.5 inča, 80,1 cm). On se vizueleno ne razlikuje previše od ostalih Dell-ovih profi monitora, što znači da ga prate elegantne crte i besprekorna izrada, međutim ono što ga još čini posebnim je i zavidan nivo ergonomije, kao i posebno osmišljen OSD koji poseduje mnoštvo naprednih funkcija i jedno veoma intuitivno grafičko okruženje. Kao i što smo očekivali od Dell-a, monitor nudi sjajne mogućnosti za povezivanje, pa između ostalog poseduje USB Hub sa četiri 3.0 downstream porta, kao i HDMI, miniDisplay Port i Display Port konektore, te čitač memorijskih kartica za fotografe i brzu obradu slika. Prisustvo dva Display Port konektora je izvedeno zbog toga što samo preko njega može da ostvari svoj pun potencijal koji mu omogućava 60Hz osvežavanja na 4K rezoluciji.
A sada ono glavno – IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) panel. Isti u sučaju UP3214Q monitora potpisuje kompanija Sharp koja je ujedno i zaslužna za razvoj ove vrste matrice. Radi se o naprednoj tehnologiji koja se zasniva na poluprovodničkom materijalu napravljenom od elemenata čija početna slova i čine ovaj naziv (Indium,
Gallium, Zinc, Oxide). Za razliku od amorfnog silicijuma koji se koristi za prikaz slike kod klasičnih LCD-ova, IGZO donosi višestruko veću mobilnost (i do 50 puta) pa je u stanju da donese daleko veće rezolucije, veličine dijagonala, kao i mnogo bolju energetsku efikasnost (ušteda u energije može da ide i do 65%).
Kao što smo napomenuli Dell UP3214Q monitor operiše 4K rezolucijom odnosno rezolucijom od 3840 x 2160 piksela. Nudi fantastičan prikaz boja i detaljnost kakvu do sada nismo videli ni kod jednog IPS monitora. Da budemo još precizniji – Dell UP3214Q donosi 99% AdobeRGB i 100% sRGB pokrivenosti, što ga čini izuzetnim rešenjem za neke profesionalne primene (video editing, CGI animacija, game development itd.). Savršeno je rešenje za gledanje HD filmova i uživanje u multimediji visoke definicije, ali i za obradu najsloženijih grafičkih i video sadržaja. Upravo zbog toga Dell UP3214Q preporučujemo profesionalcima, grafičkim dizajnerima i svima kojima je vrhunski kvalitet slike neophodan za besprekorno obavljenje svakodnevnih poslova. Očekivano, cena mu je astronomska, ali u svakom smislu i potpuno opravdana.
Cena (sa PDV-om): 281.780,00 dinara
Kontakt: EWE, www.ewe.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!