Friday, May 24, 2024
HomeOrangeDeset stvari koje nikad ne treba izgovoriti ili raditi u Rusiji

Deset stvari koje nikad ne treba izgovoriti ili raditi u Rusiji


Ponekad je vrlo važno znati šta ne treba raditi u nekoj sredini, ili šta ne treba reći. Evo na šta treba da obratite pažnju ako putujete u Rusiju:
 
NE IDITE U POSETU PRAZNIH RUKU
Ako vas neko pozove u goste, nemojte ići praznih ruku. Nisu potrebni nikakvi skupi pokloni – biće dovoljan buket cveća, bombonjera ili igračkica za dete.
IZUJTE SE
Običaj je da se ljudi izuvaju kada dođu kući. Domaćini će vam ponuditi kućne papuče. Ako se ide na zabavu kod nekoga, žene obično nose svečanije cipele koje preobuju kad uđu u kuću. Ukoliko se ne izujete, niko vam neće reći ništa, ali vi ćete se neprijatno osećati.
BEZ VICEVA O RODITELJIMA
Možete pričati političke viceve, viceve o etničkim manjinama, muško-ženskim stereotipima, ali nikako ne pravite šale na račun nečijih roditelja.
ZDRAVICE
Oni koji ne govore ruski misle da znaju jednu rusku reč, a to je “nazdarovje”. Rusi ovu reč upotrebljavaju kada im neko zahvaljuje na obroku. Rusi vole duže zdravice, ali možete da kažete i samo “za vas!”
AKO VAM PONUDE PRST, NE UZIMAJTE CELU RUKU
Rusi su široke ruke, i imaju izreku “dati poslednju košulju”, što bi odgovaralo našem “skinuo bi sve sa sebe”. Veliki su domaćini i gostima žele da ugode. Ako pohvalite neku sliku, predmet, ukras u njihovom domu, naročito starije generacije će vam ponuditi da ih ponesete. Ali, to ne znači da treba zaista da uzmete to što vam se dopada. Ako nastave da insistiraju, uzvratite im nekim poklonom.
OBLAČENJE
Ne možete otići u goste svakako obučeni. Ukažite poštovanje domaćinu tako što ćete biti doterani. To isto važi i ako idete u pozorište ili restoran.
BUDITE DŽENTLMEN
Ako pozovete devojku na piće ili večeru, ne očekujte da podeli sa vama račun. Od vas se očekuje da budete džentlmen.

PONUDITE POMOĆ

Nijedan muškarac koji je sa ženom ne dopušta da ona nosi teške stvari, jer se to smatra neuljudnim. Ako, na primer, čekate lift sa gospođom koja se vraća sa pijace, ponudite se da joj ponesete torbe.
USTANITE STARIJIMA U AUTOBUSU
U javnom prevozu obavezno ponudite svoje mesto starijim osobama i trudnicama. Oni ne shvataju da se, na primer, Amerikanci mogu naći uvređenima ako im u metrou ponude da sednu.
NEPRIJATNI ZVUCI
Na javnom mestu ne ispuštajte neprijatne telesne zvuke.
 
Izvor: Super odmor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!