Ako ste pomislili da će kozmetičarka kada vas vidi u “najranjivijoj” fazi , sa zaraslim obrvama ili dlakavim nogama, biti potpuno iskrena sa vama – prevarili ste se. Pročitajte ovih deset saveta pre nego što odete na depilaciju voskom.     

  1. Namerno kratko traju: Za razliku od tretmana lica, masaža i manikira za koje želite da traju i traju, depilacije su smišljeno napravljene da traju kratko. “Ne pokušavam da budem neljubazna”, kaže Imani Faris, vlasnica salona za depilaciju ‘Lepotica i zver” Vašingtonu – “Depilacija je bez obzira na to koliko se stručno izvodi – bolna i zato se trudimo da sve traje što je kraće moguće”
  2. Nećete otići glatki kao što ste zamislili: Depilirate li veći deo tela, poput ruku ili nogu, postoji velika šansa da neće biti uklonjena baš svaka dlačica. Obavezno recite ako uočite da deo nije depiliran, važno je da kožu održavate hidriranom jer je onda depilacija uspešnija, preporuka je Meri Smit, maserke koja se bavi i depilacijama: “Kad je koža dehidrirana, vaše pore čvrsto drže dlačice, a dlačice pucaju kad potegnete depilacijsku traku umesto da budu iščupane zajedno s korenom”. Dakle, suzdržite se od alkohola i kafe noć pre i tokom dana depilacije.
  3. Nemaju svi isto iskustvo i obuku: U specijalizovanim salonima lepote svi deluju kao profesionalci. “Premda postoje zakoni koji zahtevaju licence, neki saloni ipak rizikuju i zapošljavaju osobe koju su brzinski naučile da rade ovaj posao”, priznaje Kat, frizerka na Long Ajlendu. “Ja sam kvalifikovana za depilacije, ali sam ih retko radila. Ipak, ako neko uđe u salon, a ja sam jedina slobodna, odradiću mušteriji obrve”. Ako kozmetičarka koja vas inače depilira voskom nije to u stanju da napravi kad vam treba, upitajte “zamenu” koja se nudi koliko dugo se time bavi i koliko takvih tretmana obično napravi tokom dana.
  4. Pripazite na higijenu pre nego dođete na tretman: “Pun nos ili curenje iz nosa može ometati rad ako se radi o uklanjanju dlačica iznad usnice ili obrva, pa bi bilo poželjno prethodno izduvati nos”, kaže Ket. Idete li na depilaciju bikini zone upotrebite dečje vlažne maramice kako biste obrisali intimno područje. “Iako možda mislite da ste se dobro obrisali papirom nakon zadnjeg posjeta wc-u, ipak je moguće da na nezgodnom mestu ostane komadić papira ili nešto još gore”, kaže Smitova. Preporuka je da se na depilaciju dođe sveže istuširana i to ne samo zbog osobe koja izvodi depilaciju. Ako ste oznojeni, vosak će se teško primiti i ceo proces će se samo odužiti. Što je još gore, znoj može podići temperaturu vosku, što znači da vas može opeći.
  5. Najbolje vreme za depilaciju: Budući da se niko ne raduje odlasku na depilaciju, većina ljudi termin za depilaciju “ugura” u svoj dan – tokom pauze za ručak ili u ranim večernjim satima tako da su tada najveće gužve u salonima. “To znači da se može dogoditi da čekate”, kaže Faris . Najbolje vreme je sredinom jutra ili rano poslepodne, vikendom i ponedeljkom. “Budući da je koža crvena i osetljiva još dan ili dva nakon depilacije, mnoge žene na depilaciju odlaze sredom ili četvrtkom kako bi bile spremne za vikend”, kaže ona.
  6. Postoje načini da depilacija manje boli: Ne dozvolite da prođe previše vremena između depilacija. Što duže čekate , dlake će biti duže i gušće, pa će više boleti i depilacija će duže trajati. Nije se dopro depilirati voskom ni za vreme menstruacije jer su dlake gušće i jače, pa se i bol povećava. Osim toga, dogovorite li termin ujutru, nećete ceo dan razmišljati o tome kako će vas depilacija boleti.
  7. Na brazilsku depilaciju ne dolazite u uskim farmerkama: Depilacija otvara pore i čini kožu još osetljivijom. Nošenje preuskih pantalona odmah nakon depilacije može izazvati osip. Stručnjaci preporučuju da obučete što komotnije pantalone ili trenerku, a tokom noći čak ne oblačite gaćice nakon depilacije.
  8. Možete i malo krvariti: To se može dogoditi i za to nije kriva kozmetičarka. Naime, svaki folikul dlake je spojen na malu krvnu venu i zato možda izađe koja kapljica krvi nakon što se dlaka iščupa. Najčešće se to događa na području ispod pazuha ili oko stidnih usana. Ako vam je to prva depilacija u životu , takođe je moguće da ćete više krvariti . Kako biste to sprečili , napravite prethodno lagani piling koji će opustiti folikule.
  9. Depiliraju se i muškarci: Osim poprsja, oni depiliraju i stidne dlake. “Kako muškarci reaguju na bol u odnosu na žene? Oni su velika deca!”, tvrdi Faris.
  10. Kozmetičarke ne provere uvek toplinu voska: Vosak mora biti na određenoj temperaturi kako se ne bi stvarale bakterije. Većina kozmetičarki smatra da je to prava temperatura i ne proveri je tokom dana, odnosno pre nanošenja na kožu. Kako biste bili sigurni da vas neće opeći, zamolite kozmetičarku da vam prvo stavi malo voska na kožu da biste se uverili da je temperatura u redu.

 
Izvor: B92