Saturday, April 20, 2024
HomeGreenDijabetičarima škodi veliki unos soli

Dijabetičarima škodi veliki unos soli


Pacijenti oboleli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova, a čini se da se taj rizik dodatno povećava ako imaju visok unos soli.
Iako se obolelima od dijabetesa često preporučuje smanjenje unosa soli, nova japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit nižeg unosa soli kod te populacije, piše žurnal “Klinička endokrinologija i metabolizam (Clinical Endocrinology & Metabolism).
Istraživanje je ispitalo pacijente s dijabetesom tipa 2 kod osoba starih između 40 i 70 godina širom Japana.
Ukupno 1.588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrijuma, a pri tom su beleženi i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sistema koje su doživeli tokom osam godina praćenja.
Istraživači su ispitanike podelili u četiri grupe i to na osnovu unosa natrijuma. Posle analize ostalih podataka, primetili su da su ispitanici koji su dnevno u proseku unosili 5,9 grama soli, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u proseku 2,8 grama soli dnevno.
Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.
Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih s dijabetesom.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!