Crveno meso se ponekad nalazi na listi dobrih namirnica, ali ipak mnoge studije tvrde da nikako nije dobro za naš organizam.
S jedne strane, crveno meso je korisno, jer je puno proteina i bogato hranjivim materijama poput gvožđa, cinka i vitamina B12, ali je i prepuno zasićenih masnoća. Nutricionistkinja Džesika Girdvejn je istražila pozitivne i negativne strane crvenog mesa i sve sažela za magazin “Eating Well”.
Crveno meso pomaže u zdravlju srca
- Naučnik Majkl Rasel, u jednom istraživanju s 36 ljudi, pronašao je pozitivnu vezu između holesterola i crvenog mesa. Ispitanici su nakon dijete u kojoj je dominiralo povrće, cele žitarice i mahunarke počeli svakodnevno da jedu govedinu i smanjili loš holesterol za deset odsto. “Journal of Clinical Nutrition” piše da su za to zaslužni trigliceridi, koji pomažu da se izbaci višak holesterola iz krvi. Govedina sadrži dve vrste masti – stearinsku kiselinu (zasićene masti) i oleinsku kiselinu (mononezasićene masti). Ovo drugo takođe sadrži i maslinovo ulje i pomaže kod snižavanja holesterola. Istraživanje je otkrilo kako govedina sadrži i druge vrste zasićenih masti poput palmitinske kiseline i miristinske kiseline koje podižu holesterol.
Opasnost od prerane smrti
- Prošlogodišnje istraživanje na Harvardu otkrilo je da svakodnevna konzumacija jedne porcije crvenog mesa podiže rizik od prerane smrti za 13 odsto. Ako svaki dan jedete pečenu slaninu ili kobasice, ova brojka je 20 odsto. Naučnici misle da bi to moglo biti zbog zasićenih masnoća i holesterola, zatim natrijuma i nitrata u obrađenom mesu.
Podiže raspoloženje
- U jednoj australijskoj studiji pokazalo se da žene koje svakodnevno konzumiraju 50 grama jagnjetine ili govedine imaju manju šansu za depresiju ili anksioznost, u poređenju sa onima koje su dnevno jele manje od 25 grama tog istog mesa. Razlog tome je što se jagnjad u Australiji uzgajaju na pašnjacima i njihovo meso ima više omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline dobre su u borbi protiv depresije.
Povećan rizik od karcinoma
- Pravljenje mesa na roštilju zdrav je način pripreme jer ne zahteva puno ulja i dodatnih masnoća, ali ipak ima veliku negativnu stranu. Meso pečeno na jako visokim temperaturama uzrokuje reakciju dveju hemikalija, heterocikličkih amina i policikličnih aromatskih ugljovodonika. Te hemikalije ubrzavaju rast ćelija raka, a to se posebno odnosi na govedinu. Ako pečete meso na ovaj način, u marinadu stavite ruzmarin, jer je jedna studija otkrila da ovaj začin smanjuje nastanak opasnih hemikalija za 60 odsto.
Izvor: B92-Superžena