Wednesday, May 22, 2024
HomeOrangeDogađaji u Grčkoj tokom leta

Događaji u Grčkoj tokom leta


Ako se već zateknete u Grčkoj tokom juna i jula mogli biste da posetite makar jedan od mnogobrojnih festivala koji se odigravaju širom Grčke. Reč je o lokalnim festivalima, umetničkim, namenjenim turistima, svetlosnim i muzičkim šou programima. Takođe, i bioskopska ponuda je interesantna, a gotovo svako selo u planinskom delu ima svoje specijalne proslave i tradicionalne festivale, na kojima su turisti uvek dobrodošli.
Kulturni centar “Onazis” (OCC) otvoren je u Atini 2010. godine, u kome se priređuju razni kulturni događaji, uključujući koncerte, plesne predstave i umetničke izložbe. Do 30. juna traje izložba pod nazivom “Instalacija sa cvećem”, Rebeke Luiz Lo, umetnice koja deluje u oblasti umetnosti i mode. Radila je zajedno sa Demijenom Herstom, i sarađivala je sa modnim kućama kao što su “Hermes” i “Tiffany&Co”. Na ulazu u Centar upotrebila je 11.000 cvetova i aromatičnih biljaka.
U junu, tačnije 19. i 20. juna u Centru se održava Noć erotskog filma. Projekcije počinju u 21.00 čas.
Kad je reč o klubovima, navešćemo samo neke od mnogobrojnih koji su u Atini veoma popularni. “Gagarin 505”. Tu se obično sluša hevi metal, gotika i slično. Kafe “Alavastro” je mesto u kome se svake večeri sluša drugačija muzika, dok se u “Biosu” sluša avangardna muzika i pored toga, multi-medijski sadržaji i nezavisni filmovi. Za ljubitelje kubanske muzike, tu je klub “Palenque”.
Početkom juna se na Kritu organizuje Festival striže ovaca. To je jedan od najimpresivnijih događaja u Grčkoj u tom periodu. Uzgajivači ovaca pozovu sve svoje prijatelje i rodbinu da im pomognu u striži ovaca. Kad završe posao, uživaju u obilnom i bogatom obroku, posle čega se obično zapeva i zaigra.
Od 1. juna do 31. avgusta u Atini traje Festival Epidaurus. Ove godine održava se 56. Epidaurus festival po redu, a među gostima su bili Marija Kalas, Rostropovič, Pavaroti, Leonidas Kavakos, Teodorakis, Margot Fontejn, Rudolf Nurejev i mnogi drugi.
Na Kritu se 21. juna održava “Matala Beach Festival” koji svoje korene ima u hipi pokretu, ali koji se menja gotovo svake godine. Ulaz je besplatan, a za 50 evra možete kupiti dodatne usluge tokom četiri dana trajanja festivala, kao što je parking i još neke pogodosti. Filozofija festivala glasi “danas jesmo, sutra ko zna gde smo” (today is life, tomorrow never comes). Ova poruka ispisana je na jednom zidu u znak dobrodošlice bivšeg Bitlsa, Džordža Harisona. Na festivalu su do sada učestvovale zvezde poput Džonija Mičela, Boba Dilana…
Krajem juna u svim većim grčkim lukama proslavlja se Dan mornarice.
Od 15. juna do 30. oktobra na Mikonosu traje Umetnička izložba.
Između 20. i 30. juna u Grčkoj se održava Festival proricanja sudbine u selu Agios Miron pod nazivom “Klidonas”, što potiče od reči “klidi”, što znači “ključ”. Na Kritu festival počinje uveče 23. juna. Sve neudate devojke i žene uzimaju krčag pun čiste vode i unutra stavljaju svoju amajliju. Krčag se potom pokriva, najbolje je crvenom krpom, i ostavlja se tokom noći napolju, a devojka će sanjati momka za koga će se udati. Kako se magija ne bi izgubila, pred zoru se posuda unosi u kuću. Tog dana popodne sve devojke koje su ostavile svoju amajliju u posudi okupljaju se i druže se, u prisustvu muzičara i pesnika. Kako se vadi koja amajlija, tako pesnik govori “mantinadu”, kratku kritsku pesmicu, proričući budućnost devojke kojoj amajlija pripada, a da pri tom sam ne zna o kojoj devojci je reč.
 
Neke od ostalih proslava u junu:
5. juni – Međunarodni dan čovekove okoline, kada je u neke muzeje besplatan ulaz.
8. juni – Vaznesenje Hristovo
29. juni – Petrovdan
Juli
Na ostrvu Kos se tokom jula i avgusta obeležava dan rođenja Hipokrata, uz održavanje koncerata i sportskih događaja.
Od jula do septembra u Retimnu na Kritu održava se Festival renesanse. Festival se organizuje od 1987. godine. Stotine umetnika širom sveta okupi se svake godine u Retimnu kako bi učestvovali u pozorišnim, muzičkim i plesnim predstavama, izložbama itd. Takođe, 20. avgusta se u staroj Venecijanskoj luci organizuje Ribarski festival, sa tradicionalnim kritskim igrama i besplatnom večerom koju čine riba na žaru, hleb i vino.
Takođe od jula do septembra u Grčkoj se odigrava se Festival Epidaurus, već više od 40 godina, kao deo Helenističkog festivala. Tada u Epidaurusu oživljava klasična Grčka u vidu antičkih pozorišnih predstava sa obezbeđenim prevodom na engleski jezik.
U okviru festivala od 3. do 7. jula Nacionalno grčko pozorište izvodi Euripidovu predstavu “Trojanke”
10 – 11. 7 “Aharnjani” od Aristofana
17 -18.7. “Ajant” od Sofokla
31. 7 i 1.8. “Eklezijazuse” od Aristofana
14. i 15. 8. “Oblaci” od Aristofana
28. i 29.8 “Orest” od Euripida
Od jula do septembra se organizuje festival u Filipima, na Tasosu i u Kavali.
Neobični festival folklora, Jakintia, održava se na Kritu u mestu Anogi. Festival je posvećen ljubavi i nadi, a ime potiče od Svetog Hijakinta koji se igrao u šumi sa Apolonom i zapodenuo razgovor kako bi pokazao da je bolji od svog učitelja Apolona. Bog je bio toliko očaran lepotom dečaka da je potpuno zaboravio na igru. Zefir, bog zapadnog vetra, postaje ljubomoran i učini da njihov razgovor izgubi nit, posle čega mladi Hijakint pada mrtav na zemlju.
Od 1. do 7. jula u Retimnu na Kritu održava se Festival vina koji traje dve nedelje i proslavlja kritsko vino, muziku i ples.
Na Krfu se 21. i 22. jula u Narodnom parku održava Festival slobodnog govora na trgu Spianada u gradu Krfu, za koji se smatra da je najveći trg ne samo u Grčkoj već možda i na celom Balkanu.
U mestu Karia na ostrvu Lefkada svakog 11. avgusta priređuje se kao turistička atrakcija predstava tradicionalnog venčanja. Ovo selo je inače poznato po lepom vezu sa tradicionalnim motovima, a radovi su izloženi u malom Muzeju folklora u selu.
Izvor: Super Odmor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!